Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili a intrat in greva foamei pentru a protesta fata de arestarea sa de catre autoritatile ucrainene care il acuza ca ar fi pus la cale o lovitura de stat cu sprijinul Rusiei, au anuntat sambata avocatul si sustinatorii sai, relateaza AFP si Xinhua.

Serviciile de securitate ucrainene au anuntat vineri ca au reusit sa-l aresteze din nou pe fostul presedinte georgian, Mihail Saakasvili, dupa ce marti acesta scapase din mainile politistilor veniti sa-l aresteze.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutenko, a afirmat ca opozantul in varsta de 49 de ani, care denunta coruptia puterii ucrainene, este acuzat ca a vrut sa "preia puterea prin forta" in timpul recentelor manifestatii de la Kiev, cu sustinerea Rusiei.

Avocatul sau a facut declaratii pentru Interfax-Ucraina si a afirmat ca Saakasvili neaga "acuzatiile false" formulate impotriva lui.

Intr-o transmisiune video live pe pagina sa de Facebook, Saakasvili a aratat sute de sustinatori care strigau "rusine" in fata cladirii in care acesta se afla in detentie.

Fostul presedinte al Georgiei, opozant declarat al lui Porosenko dupa ce acesta i-a retras cetatenia ucraineana, fusese retinut pentru scurt timp marti dimineata in urma unei perchezitii la domiciliul sau din Kiev, in cadrul unei anchete penale despre care Saakasvili sustine ca este o inscenare facuta la ordinul presedintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de sustinatori care au blocat furgoneta care il transporta.

Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea si extradarea lui Saakasvili, acuzat de justitia de la Tbilisi pentru ''abuz de putere'', acuzatie despre care el afirma ca este motivata politic.

Mihail Saakasvili, un reformator charismatic ajuns la putere in 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul sau autoritar si mai ales pentru razboiul dezastruos cu Rusia din 2008.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.