Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a reluat, vineri, criticile cu privire la modificarile aduse in Parlament legilor Justitiei si a precizat ca procurorii sunt hotarati sa-si apere independenta obtinuta. De asemenea, intrebat daca are parghiile legale pentru a impiedica modificarea legilor Justitiei in sensul slabirii independentei procurorilor, Lazar a raspuns: „Avem, dar nu le anuntam”.

„Din punct de vedere legal, ce parghii aveti sa opriti (modificarile la legile Justitiei - n.r.)?”, a fost intrebarea adresata de jurnalisti procurorului general. „Avem, dar nu le anuntam. Toate la momentul potrivit. Le pregatim”, a raspus seful Parchetului General.

Nu caracterizez activitatea altor institutii, dar, in mod repetat, am aratat ca atunci cand trebuie sa modificam legile Justitiei nu o putem face altfel decat prin proceduri care sa fie normale, prin care sa se analizeze in mod transparent si sa se discute in mod transparent toate propunerile in asa fel incat, in final, sa obtinem legi in care sa aiba incredere toata lumea”, a declarat procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, potrivit Hotnews.ro.

Seful Parchetului General a mai aratat ca procurorii sunt „ingrijorati” de modificarile aduse in Parlament. „Noi suntem ingrijorati, Ministerul Public este ingrijorat si societatea civila vad ca e ingrijorata de ceea ce se intampla. Adica, procedurile trebuie sa fie transparente si sa se functioneze in mod legal, asa cum sunt prevazute de lege”, a declarat Lazar.

In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Aceste actiuni pot fi caracterizate in diverse moduri, dar eu am folosit expresia «hartuit» pentru ca am gasit-o in raportul Comitetului Drepturilor Omului de la Geneva, unde scrie negru pe alb, ca «Procurorii de rang inalt din Ministerul Public, din DNA sunt hartuiti, prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale sa dea seama despre activitatea lor». Dar, atentie marita, la comisia speciala cine ii convoaca? Ii convoaca niste inculpati de rang inalt, care isi exprima dorinta unei alte anchete, a unor discutii care sa se dezbata in alt loc decat in mediul judiciar (...). Procurorii sunt invitati sa dea seama despre activitatea lor intr-un alt mediu care nu e judiciar. Si am folosit aceasta expresie, pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport de la Geneva, ci o vedem noi, din ceea ce se intampla in jurul nostru, in media, atacurile media succesive impotriva Ministerului Public, aceste convocari si diverse alte acte care sunt evident neprietenoase indreptate impotriva procurorilor. Cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul «independent» din textul legii privind statutul procurorilor si care, intr-o maniera subtila, dar destul de dubioasa (...), a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”, a mai explicat Augustin Lazar.

Augustin Lazar: Suntem hotarati sa aparam statutul pe care il avem

Procurorul general al Romaniei a explicat si mecanismul prin care, slabindu-se independenta procurorilor, se ajunge la slabirea intregului sistem. „Incercandu-se a se pune controlul asupra parchetelor si a procurorilor, dupa cum clar se vede din toate aceste tentative de modificare a legilor Justitiei, este evident ca acolo este veriga de control. Procurorul este cel care supravegheaza activitatea Politiei judicare si Politia judiciara nu va mai avea nicio eficacitate cu un procuror slab. Procurorul este cel care exercita actiunea penala, ocazionand magistratului-judecator sa spuna daca cineva este vinovat sau nevinovat sau sa dea o solutie dreapta intr-un dosar penal”, a aratat Lazar.
Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Suntem hotarati sa ne aparam statutul pe care il avem si sa ne aparam atributul de independenta pe care magistratii-procurori l-au obtinut pana acum”, a mai precizat procurorul general.

Augustin Lazar a insistat si pentru consultarea Comisiei de la Venetia. „Consultarea Comisiei de la Venetia este obligatorie fara niciun dubiu. Cu certitudine trebuie consultata, dar nu exista, evident, niciun interes din partea celor care vor sa promoveze in graba aceste legi fiindca ar dura o perioada de timp si le-ar strica planurile”, a declarat Lazar.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.