Fostul suveran al Romaniei Mihai I - care a devenit pentru prima oara rege la doar cinci ani, iar mai tarziu, in al doilea razboi mondial, a pus la cale destituirea omului forte pronazist Ion Antonescu, pentru ca ulterior sa fie fortat sa abdice sub amenintarea armei de guvernul condus de comunisti instalat dupa razboi - a murit marti la resedinta sa din Elvetia, la varsta de 96 de ani, scrie Washington Post.

Regele Mihai, unul dintre ultimii monarhi care au domnit in Europa inainte si in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a dus o viata marcata de intrigi politice si de aproape toate revolutiile care au avut loc pe continent in ultimul secol. Indepartat de comunisti la inceputul lui 1948, a petrecut in exil decenii la rand, pentru a reveni in patria sa in urma prabusirii blocului sovietic, ca in cele din urma sa-si asume un rol neoficial de diplomat, ajutand Romania sa se alature NATO, in 2004, si Uniunii Europene, in 2007, noteaza Washington Post.

In 1927, la 5 ani, el devenea cel mai tanar rege din Europa, dupa ce tatal sau Carol al II-lea a fost nevoit sa se retraga, obligat sa aleaga intre amanta sa si tron. Cunoscut ca aventurier, Carol a ales prima varianta si exilul, dar consiliul regent creat pentru tanarul monarh a cazut prada disputelor si rivalitatilor, iar in 1930 Carol s-a intors in tara pentru a-l inlocui pe Mihai ca suveran. In timp ce acesta isi finaliza studiile, Carol a abolit Constitutia, ceea ce a deschis calea catre rasturnarea sa de la putere, in 1940, de guvernul militar condus de Antonescu si regimul sau sustinut de Garda de Fier. Reinstalat brusc pe tron la 18 ani, regele Mihai a povestit ca Antonescu l-a tratat "ca pe un copil", excluzandu-l de la deciziile strategice, desi era, cu numele, seful statului si al armatei.

Desi se spunea ca regele Mihai era loial Occidentului, tara sa si-a oficializat relatiile cu Berlinul, iar aliatii au raspuns prin atacuri, inclusiv indraznetul bombardament american impotriva facilitatilor petroliere de la Ploiesti care alimentau masina de razboi germana. La cateva decenii dupa razboi, regele Mihai declara pentru Europa Libera ca mama sa a salvat peste 100.000 de evrei in timp ce sustinatorii nazistilor faceau ravagii in tara, scrie Agerpres.

"A fost santaj",
a spus el intr-un interviu acordat in 2007 cotidianului New York Times referitor la circumstantele abdicarii sale, la 30 decembrie 1947. "Mi-au spus: Daca nu semnezi (scrisoarea de abdicare) imediat, suntem obligati - de ce, nu stiu - sa ucidem peste 1000 de studenti aflati in inchisoare".

Patru decenii petrecute in exil

De-a lungul celor peste patru decenii petrecute in exil, regele Mihai a fost fermier in Anglia, pilot de incercare pentru subsidiara europeana a companiei de aeronautica americane Lear si agent de bursa. El a marturisit in 1989 pentru Times of London ca nu i-a placut niciodata munca in domeniul finantelor. "Nu am reusit niciodata sa ma impac cu viata dubla pe care o duceam, intr-un moment sa ma invart in inalta societate, in urmatorul moment sa-i reprezint pe concetatenii mei oprimati", a spus el cu acel prilej.
Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Caderea Cortinei de Fier a deschis un nou capitol pentru cuplul regal, dar discursul rostit de rege, venit in 1992 la Bucuresti si care a atras multimi impresionante de oameni, i-a alarmat in asa masura pe liderii de atunci ai Romaniei incat au interzis intrarea lui din nou in tara pana in 1997, cand si-a recapatat cetatenia romana. Popularitatea sa nu a mers insa mai departe, iar o miscare in favoarea revenirii la monarhie creata la finele anilor 90 nu a reusit sa dobandeasca o influenta politica serioasa, noteaza Washington Post.

"La 84 de ani de cand am devenit rege, pot spune fara ezitare poporului roman ca dupa libertate si democratie cele mai importante lucruri de castigat sunt identitatea si demnitatea. Aici, o mare responsabilitate sta pe umerii elitei romanesti", a declarat regele intr-un discurs rostit in 2011 in parlamentul de la Bucuresti.

Citeste si:
Concursul de Eleganta Sinaia 2019: marele premiu a fost castigat de...
Concursul de Eleganta Sinaia...

In 2009, regele Mihai a subliniat pentru Radio Europa Libera ca greutatile din timpul razboiului rece nu trebuie uitate, chiar daca Romania a ajuns la o relativa prosperitate. "Zeci de milioane de oameni au fost practic distrusi, au trecut prin iadul absolut, si apoi dintr-o data se spune 'gata, s-a terminat, sa uitam ce-a fost'. Nu uiti asa ceva", mai mentioneaza Washington Post.

Vestea decesului fostului rege Mihai al Romaniei marti, in Elvetia, a fost preluata si de agentiile Reuters, France Presse si EFE, dar si de BBC si Radio Europa Libera, care amintesc ca fostul suveran, fortat sa abdice de comunisti in 1947 si exilat in Occident, a incetat din viata la 96 de ani la resedinta sa din Elvetia, din cauza bolilor de care suferea.

Cel mai remarcabil act politic al lui Mihai I - care era ultimul sef de stat din timpul celui de-al doilea razboi mondial ramas in viata - a fost declararea razboiului impotriva Germaniei la 23 august 1944 si arestarea aliatului lui Hitler, premierul roman de atunci Ion Antonescu, aminteste la randul sau agentia dpa. Familia regala detine un palat in Elvetia si mai multe proprietati care i-au fost restituite dupa revenirea la democratie in Romania, mai scrie dpa.

Regele Mihai, o personalitate esentiala pentru a intelege istoria europeana a ultimelor 8 decenii

Regele Mihai era o personalitate esentiala pentru a intelege convulsionata istorie europeana a ultimelor opt decenii, iar indelungatul sau exil, care a durat mai bine de jumatate de veac, a fost o proba dura de viata care i-a marcat iremediabil caracterul taciturn, remarca ziarul spaniol El Mundo. Era ultimul sef de stat din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial care se mai afla in viata si decanul de varsta al regalitatii mondiale. Cotidianul spaniol aminteste ca regina Sofia, mama actualului rege al Spaniei, Felipe al VI-lea, il considera varul ei favorit poate si pentru ca amandoi suferisera lunga si amara experienta a exilului.
Citeste si:
Presa internationala, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale...
Presa internationala, dupa...

Inalt si zvelt, cu ochii albastri limpezi si o alura aristocratica, fostul rege, care multa vreme a visat sa-si "slujeasca din nou poporul" si sa urce din nou pe tron, s-a resemnat totusi, cu amaraciune, cu ideea ca "nimeni nu poate face minuni", dupa ce autoritatile postcomuniste din Romania i-au facut cunoscut refuzul ca el sa revina in tara, a consemnat AFP. In 1997, cand Bucurestiul a lansat o vasta ofensiva diplomatica pentru a adera la NATO si Uniunea Europeana, Mihai s-a angajat sa devina "avocatul Romaniei pe langa monarhiile europene" si ulterior i-au fost retrocedate mai multe foste proprietati regale, noteaza sursa citata.

France Presse mai scrie ca fostul rege s-a instalat in 2002 la Bucuresti, unde a dus o viata discreta, iar criticilor care i-au reprosat ca a pactizat cu stanga care il impiedicase sa revina mai devreme in Romania le-a replicat: "De peste 60 de ani am ramas mereu singur in momentele cruciale. (...) Consider atunci ca nu exista niciun om pe lume care sa aiba dreptul moral sa-mi ceara socoteala".

Circa 30% dintre romani sustin restaurarea monarhiei in aceasta tara balcanica, noteaza EFE.

Citeste si:
Fanii Survivor România, revoltați după ce Relu Pănescu a fost...
Fanii Survivor România,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.