Exista nenumarate situatii in care trebuie sa schimbi lei in alta moneda si cu siguranta cauti cel mai avantajos curs, mai ales ca leul pare sa se deprecieze zilnic.

Ultimele saptamani au fost dominate de discutii legate de cresterea monedei europene, care a atins noi culmi in fiecare zi, iar romanii cu rate in euro sau cu chirii in aceasta moneda nu au avut de ales decat sa scoata mai multi bani din buzunar. Pentru a te asigura ca schimbi leii la cel mai avantajos curs, tine cont de urmatoarele aspecte:

1. Documenteaza-te bine inainte

Nu schimba niciodata banii la prima banca sau casa de schimb valuar care iti iese in cale. Chiar daca diferentele dintre ele par infime, gandeste-te ca daca schimbi sume mai mari - pentru chirie, rata la banca sau calatorii - este posibil sa iesi in pierdere cu cateva zeci de lei bune. Ia-ti cateva minute din timpul tau si arunca o privire la cursul de la BNR si cel de la casele de schimb valutar pentru a te asigura ca ai parte de cel mai avantajos pret.

2. Negocierea cursului, foarte utila pentru sumele mai mari

Cand vorbim despre sume mari, cursul devine si mai important. Cand ai de schimbat 100 de euro, diferenta nu este neaparat una notabila sau in masura sa-ti dea complet peste cap toate calculele, insa atunci cand vorbim despre sume mai mari, orice banut este important. Unele banci ofera posibilitatea negocierii cursului pentru sume mari.

Cursul negociat se obtine de regula pe loc si are o valabilitate de cateva minute (circa 10 minute, poate chiar mai putin). In acest rastimp trebuie sa te decizi daca vrei sau nu sa beneficiezi de oferta respectiva. Daca trec cele 10 minute, atunci va trebui sa ceri o noua negociere.

3. Urmareste cursul zilnic

Daca una dintre cele mai importante cheltuieli lunare depinde de cursul euro, este extrem de important sa verifici cursul in fiecare zi. Cursul de schimb este comunicat zilnic, la ora 13.00, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), asa ca ai putea sa iti formezi un obicei din a-l verifica zilnic, dimineata sau seara.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

4. Nu schimba banii in perioadele de crestere

Exista perioade in care leul scade in raport cu dolarul si euro din diverse motive. Schimbarea unor legi fiscale este, asa cum se vede zilele aceasta, una dintre cauzele notabile ale fluctuatiilor din ultima luna. Schimbarile produse la nivel politic produc destabilizari, iar in aceste perioade nu este deloc recomandat sa schimbam lei in euro, dolari sau orice alta moneda. Daca nu ai nevoie urgenta de euro, este de preferat sa astepti o perioada in care moneda s-a stabilizat. Nu intra in panica atunci cand vezi cresteri si nu schimba atunci toti banii de teama unor noi cresteri, este posibil ca leul sa recapete putere la cateva zile, poate chiar saptamani, si sa iesi in pierdere.

5. Daca schimbi banii in alta moneda pentru o calatorie, este de preferat sa faci schimbarea din tara

In cazul in care urmeaza sa pleci intr-o vacanta intr-o tara in care nu se foloseste euro - Danemarca, Marea Britanie, Ungaria, Polonia etc. - si vrei sa obtii cel mai bun pret, este de preferat sa faci schimbarea din tara. Multi turisti fac plati cu cardul sau scot de la bancomat bani in moneda tarii respective cand ajung la destinatie, ca sa nu se mai complice cu drumul la banca, insa nu este deloc recomandat sa faci acest lucru. Solutia ideala este sa schimbi banii din tara si sa pleci cu bani cash la tine.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Urmeaza aceste cinci principii si vei reusi sa faci tranzactiile cele mai avantajoase pentru tine, fara sa pierzi bani in mod inutil, din neatentie sau din comoditate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.