Premierul Mihai Tudose a sustinut, joi seara, ca Banca Nationala poarta o parte din vina pentru deprecierea leului in raport cu euro, afirmand ca BNR ar fi trebuit sa intervina si nu a facut-o. El a mai spus ca va trebui sa aiba o discutie "foarte serioasa si foarte asezata" cu Banca Nationala.

"Am o parte din explicatie, alta parte va recomand sa vorbiti cu Banca Nationala, care ar trebui sa fie mai atenta la aceste lucruri. Banca Nationala poate si trebuie sa intervina, nu a facut-o", a declarat premierul, intrebat despre deprecierea leului.

Euro a avut maxime istorice in noiembrie

Cea mai ridicata cotatie a fost de 4,6551 lei, marti.

El a acuzat ca in luna aprilie BNR a redus depozitele obligatorii ale bancilor comerciale de la 10 la 8%, iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din tara".

"Au avut lei, au schimbat in euro, ca sa ii scoata din tara (...) BNR, practic, le-a dat voie sa scoata din rezerve 500 de milioane de euro (...) Am tot tras semnale de alarma cu ce se intampla in sistemul bancar. Cred ca va trebui sa avem o discutie foarte asezata si serioasa cu Banca Nationala despre ce se intampla si cam care ar trebui sa fie rolul Bancii Nationale, fara sa intervenim, ca guvern”, a declarat premierul.

Citeste si:

El a mai spus ca mai exista si alti "factori obiectivi" pentru deprecierea leului, intre care subventiile la agricultura, in valoare de 3 miliarde de lei. "Cu o parte din acesti bani, s-au cumparat ingrasaminte din import, import care se face in euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea. Daca aveam si un partener, adica sistemul bancar, care isi facea treaba, nu pleca atat in sus", a sustinut Mihai Tudose, scrie News.ro.

Intrebat daca isi doreste o discutie cu BNR, el a raspuns ca aceasta discutie este necesara. "Nu neaparat mi-o doresc, dar este nevoie de o discutie foarte serioasa asezata si serioasa cu conducerea Bancii Nationale despre ce se intampla si care ar trebui sa fie rolul BNR", a adaugat premierul.

De asemenea, el nu a exclus nici o "razbunare a sistemului bancar", dupa ce a criticat bancile ca inregistreaza profit zero sau pierderi in Romania