De prim interes sunt informatiile despre impozitul pe venit si cel pe dividende, dar firmele si cei care lucreaza pe cont propriu mai trebuie sa stie si care sunt activitatile scutite de impozit, sau cum se calculeaza impozitul pentru drepturile de proprietate intelectuala.

Sa le luam pe rand si sa vedem ce noutati au aparut anul acesta la nivelul cadrului legislativ:

Impozitul pe profit

Reglementat diferit de la o tara la alta, cu state ca S.U.A. in varful listei, in ceea ce priveste valoarea taxelor si statele europene pe o pozitie destul de indepartata fata de acestea, impozitul pe profit reprezinta o taxa datorata de toate societatile comerciale care detin un sediu permanent.

In Romania, legislatia care reglementeaza aceasta dare catre stat este Codul Fiscal, articolele 13-46, care primeste anual actualizari. Ce trebuie sa stie companiile? Actualmente, cota de impozitare pentru profit este de 16%, plata putand fi realizata fie anual, fie in mod anticipat, trimestrial. Intarzierile se penalizeaza, in 2017, cu o dobanda de 0,02%, pentru fiecare zi de intarziere.

Impozitul pe dividende

Dividendele sunt o parte din profitul realizat de o companie, care revine fiecarui actionar, in functie de numarul actiunilor detinute, la finalul anului financiar, valoarea acestora fiind stabilita intotdeauna de Adunarea Generala a companiei. Firmele nu sunt obligate sa acorde dividende - este mai degraba o practica a companiilor mari - mai putin companiile de stat, pentru care legea a stabilit ca trebuie sa distribuie 50% din profitul net. Poti afla aici totul despre dividende.

Care sunt informatiile noi, pe care orice companie ar trebui sa le cunoasca? Impozitul pe dividende, reglementat prin Codul Fiscal, a primit modificari la inceputul acestui an, cel mai bun an pentru actionari fiind nu 2017, ci anul anterior. In prezent, valoarea impozitului este de 5% asupra dividendului brut, dar se plateste si contributia CASS, care este de 5,5%.

Activitati scutite de impozit

Potrivit articolului 60 din Codul Fiscal, este vorba despre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, angajatii incadrati pe o perioada limitata, de 12 luni, la angajatori care desfasoara activitati sezoniere, salariatii din domeniul cercetarii, dar si programatorii, conform noilor reglementarii, daca acestia din urma indeplinesc anumite conditii, precum detinerea unei diplome de studii superioare de lunga durata.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Cum se calculeaza impozitul pentru drepturile de autor

Conform aceluiasi Cod Fiscal, impozitul pentru veniturile obtinute din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala poate fi anticipat si final. In primul caz, cota este de 10%, baza de calcul fiind reprezentata de venitul brut, in timp ce in cel de-al doilea caz, se aplica o cota de impozitare de 16%, dupa ce se scad din venitul brut cota forfetara (40% din venitul brut) si contributiile sociale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.