Capitala este de decenii intregi cel mai important centru economic din Romania, insa exista si alte orase care ar putea concura cu Bucurestiul.

Numeroase tari au un singur pol economic - capitala - insa acest lucru duce la discrepante de venituri intre populatie, la supraaglomerarea anumitor zone, cat si la depopularea altora. In tara noastra, Bucurestiul este, fara doar si poate, cel mai dezvoltat oras, cu cele mai multe locuri de munca si cu cele mai mari venituri, insa in ultimii ani si alte orase s-au dezvoltat intr-un ritm alert.

1. Clujul este, in mod oficial, al doilea centru economic al tarii

Cluj-Napoca este un oras dezvoltat, supranumit Silicon Valley-ul Transilvaniei de publicatia techcrunch.com. Venitul mediu lunar in Cluj este de 2700 de lei, iar acest oras este in mod oficial al doilea cel mai dezvoltat din tara, dupa cum noteza agentia de presa Rador.

Clujul s-a dezvoltat enorm in ultimii ani si datorita investitiilor facute de firmele straine de IT, un domeniu in plina ascensiune in tara noastra si in care salariile sunt mult peste media nationala. Orasul s-a dezvoltat si datorita investitiilor facute in infrastructura, cat si datorita universitatilor prestigioase din Cluj, care ofera forta de munca din plin firmelor locale sau internationale din judet.

2. Iasi, capitala Moldovei cu investitori din zona IT

Un important centru universitar, Iasi este un adevarat magnet pentru companiile de IT. Piata IT din Iasi s-a dublat in numai 2 ani, iar in aceasta zona au investit si cateva nume importante din domeniul pieselor auto (Delphi Diesel Systems este unul dintre cei mai importanti investitori din aceasta zona).

Mai mult decat atat, dezvoltarea se observa si in venitul mediu lunar, care a crescut cu 18% in doar un an. In prezent, in Iasi, castigul mediu lunar este de circa 2.400 de lei.

3. Galati, in continuare un oras cu potential de dezvoltare

Combinatul siderurgic Sidex Galati, actual ArcelorMittal, a pus Galatiul pe harta Romaniei din multe puncte de vedere. Si in prezent orasul este cunoscut in memoria colectiva datorita acestui colos industrial, insa din 1990 pana in prezent au mai fost si alte companii care au facut cunoscut acest oras. Arabesque, compania fondata de omul de afaceri Cezar Rapotan, este cel mai mare distribuitor de materiale de constructii din Romania si este o companie care s-a dezvoltat si in afara granitelor - in Serbia, Bulgaria si Republica Moldova.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Galatiul are si o populatie numeroasa - circa 280.000 de locuitori - astfel incat companiile au si o forta de munca pe care sa se bazeze atunci cand fac investitii. Tot aici se afla si Portul Galati,care este cel mai mare port fluvial si maritim de pe Dunare si al doilea cel mai mare port romanesc, un obiectiv important pentru economia zonei.

4. Brasovul, cel mai important pol economic din inima tarii

Brasovul este situat chiar in centrul tarii, intr-o zona turistica, iar acest lucru i-a potentat dezvoltarea. Companii straine care se ocupa cu fabricarea de piese auto, dintre care putem aminti Autoliv, Schaeffler, Preh, Quin sau Draexlmaier au investit in aceasta zona si au ca angajati mii de romani.

Un loc in care se poate gasi mana de lucru calificata si in care turismul prospera, Brasovul este in mod cert un oras ce poate concura cu Bucurestiul din multe puncte de vedere.

Citeste si:
Culiță Sterp le-a dat replica oamenilor care l-au criticat în urma...
Culiță Sterp le-a dat replica...

Lista poate continua cu Timisoara, Sibiu, Pitesti sau Craiova, cele din urma individualizandu-se cu cele doua uzine ale companiilor Dacia si Ford.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.