2018 vine cu una dintre cele mai importante noutati de ordin fiscal introdusa pe agenda publica in Romania: trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Potrivit proiectului de lege, angajatul va suporta achitarea CAS si CASS, pentru ca firmele sa mai achite doar o contributie de 0,25% din toate salariile, la fondul de creante, potrivit unor informatii obtinute de Stirile ProTV. In mod cert, fie ca esti un simplu angajat, fie ca ai o companie mica sau o firma cu multi salariati, orice modificare a legislatiei fiscale trebuie sa reprezinte in acest moment un punct de maxim interes pentru toti factorii implicati. Aceasta mutare a contributiilor catre angajat a ridicat multe semne de intrebare, a nascut ingrijorare in piata si, in anumite cazuri, a nelinistit angajatii care se tem ca la finalul zilei se vor trezi cu venituri mai mici.

Efectele trecerii contributiilor de la angajator la angajat:

1. Cum influenteaza aceasta schimbare salariile romanilor

Scad sau nu salariile odata cu aceasta modificare? Asta a fost prima intrebare rostita odata cu introducerea proiectului de a muta contributiile in sarcina angajatului. Conform premierului Mihai Tudose, nu exista niciun scenariu prin care salariile romanilor sa scada. Fara sa ofere insa detalii tehnice si cu analize care contrazic aceasta afirmatie, prim-ministrul Romaniei a declarat ca: “Nu scad salariile sub nicio forma. Este un mecanism prin care salariile raman cel putin la fel, ele vor creste. (...) Am avut discutii cu patronatele, iar rezultatul discutiilor a fost ca este o oportunitate pe care o ofera statul ca in aceeasi anvelopa de cheltuieli sa plateasca mai bine oamenii”. In schimb, Raluca Bontas, partener Deloitte Romania, sustine pentru Agerpres ca o astfel de masura trebuie sa vina la pachet cu mariri de salarii: “Guvernul a reiterat ca impozitul pe venit va fi redus de la 16% la 10%, iar contributiile de asigurari sociale vor fi integral transferate in sarcina angajatului cu o rata cumulata diminuata la 35% (de la 39,25%). Totusi, nu a fost reconfirmata scutirea de impozit pe venit pentru veniturile lunare brute de pana la 2.000 lei. In acelasi timp, plasarea contributiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel putin 22,75% pentru a mentine valoarea salariului net”.

2. Solutii pentru recalcularea salariilor angajatilor

Desi odata cu noua modificare fiscala presiunea contributiilor cade pe angajat, in practica acesta nu va fi in niciun moment implicat in acest proces, schimbarea fiind mai mult de natura contabila. Pe scurt si mai simplu spus, in nicio clipa angajatul nu va primi in mana salariul brut din care va trebui sa-si plateasca singur taxele la stat. Responsabilitatea aceasta va fi tot in mainile angajatorului, care trebuie sa fie pregatit pentru noile modificari. In ajutorul sau, un program de calcul salarii, adaptabil tuturor modificarilor fiscale, flexibil, usor de utilizat si care faciliteaza raportari rapide de la brut la net si de la net la brut pentru venituri din salarii, inclusiv beneficii cu facilitate fiscala, mandat de director sau administrator, conventii civile, drepturi de autor si PFA, poate reprezenta solutia ideala. Despre metodele de calcul ale salariilor incepand cu 2018 a vorbit si Dan Schwartz, analist fiscal: ”In momentul de fata, salariatii din sectorul privat au incheiate contracte de munca pe perioada nedeterminata, in care sunt mentionate veniturile brute, chiar daca unele intelegeri sunt pe salariul net. Deci, brutul nu va creste automat cu diferenta de contributii sociale, ci se va calcula. Aceste calcule trebuie facute pe fiecare nivel de salarizare.”, spune acesta pentru Stirile ProTV.

3. Ce se intampla in mediul privat

Potrivit unor cifre oferite de Ziarul Financiar pentru anul 2015, din 4,6 milioane de angajati in Romania, mai bine de 3,2 milioane provin din mediul privat, zona care risca sa fie si cea mai afectata odata cu trecerea contributiilor la angajat. Daca in sectorul bugetar pot fi aplicate mariri ale salariilor prin lege, in sistemul privat lucrurile stau diferit. Totul va ramane la latitudinea patronilor. “Este discutabil in ce maniera poate fi obligatorie (n.r.: o decizie de majorarea a salariului brut cu cel putin 22.75%) pentru mediul privat”, mai explica Raluca Bontas, de la Deloitte. Astfel, intr-un calcul facut de Capital, pe un salariu brut de 3000 de lei, un angajat de la privat risca sa piarda aproximativ 200 de lei la salariu odata cu noua legislatie, daca nu va ajunge la o intelegere individuala cu angajatorul. Si tocmai acest detaliu reprezinta in prezent si cel mai mare factor de neliniste printre angajatii din mediul privat.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Daca noutatile din sistemul salariilor din Romania vor fi aplicate intr-un final in forma actuala sau vor suferi alte schimbari, inceputul lui 2018 va reprezenta un moment important pentru toate firmele si angajatii din tara. Chit ca vorbim despre sectorul public sau despre cel privat, modul in care orice leu va fi calculat si impartit in plus sau in minus in buzunarele romanilor va conta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.