Mediul de afaceri este intr-o continua transformare, iar acest lucru face ca unele domenii sa fie mai profitabile ca niciodata.

Societatea romaneasca se schimba de la an la an, iar asta inseamna in mod automat si noi trenduri in ceea ce priveste produsele consumate si afacerile care dau roade. Romanii vor sa consume mai multe produse romanesti, sunt atrasi de alimentele bio si sunt tot mai interesati de gadgeturi si cumparaturi online. Aceste tendinte se vad si in unele domenii de afaceri, unde se inregistreaza cresteri substantiale. Dintre business-urile care au un mare potential de crestere in urmatorii ani se numara:

1. Afacerile din zona IT

Nu e o surpriza pentru nimeni ca business-urile din acest domeniu sunt prospere si profitabile. Tara noastra este deja cunoscuta in lume ca o pepiniera de IT-isti, iar una dintre cele mai cunoscute publicatii tech a denumit Clujul Silicon Valley-ul Transilvaniei. In tara noastra gasesc specialisti bine pregatiti unele dintre cele mai prestigioase companii de IT din lume, iar Romania are deja un produs pe care il folosesc companii mari de peste hotare - Bitdefender.

Domeniul acesta este unul prosper si datorita facilitatilor fiscale de care se bucura antreprenorii din aceasta arie. Una dintre aceste facilitati este faptul ca angajatii din companiile ce au ca activitati din aria IT (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209) sunt scutiti de impozitul pe salarii.

2. Businessurile din industria alimentara

Industria alimentara este unul dintre sectoarele cel mai bine dezvoltate din tara noastra, ocupand locul al saselea in topul celor mai profitabile domenii din economie. Industria alimentara a ajuns anul trecut la afaceri de 55 de miliarde de lei si se asteapta cresteri si anul acesta.

Agricultura, in toate formele ei, a fost mereu un domeniu cu potential in tara noastra, mai ales ca Romania este statul european cu cea mai mare suprafata de teren arabil. Totodata, romanii au devenit, la fel ca si restul europenilor, tot mai interesati de mancare de buna calitate si, de preferat, de la producatori autohtoni. Iustin Paraschiv este unul dintre antreprenorii cei mai cunoscuti din acest domeniu, iar produsele sale din carne sunt destinate atat pietei interne, cat si celei externe.

Citeste si:
Vești bune pentru clienții Hidroelectrica
Vești bune pentru clienții...

In acest domeniu mai este suficient loc de crestere, deoarece cererea din tara noastra este mare. Romanii consuma multe produse alimentare din import, produse care ar putea fi inlocuite de produse locale.

3. Comertul, pe primul loc la cifra de afaceri

Comertul, cu ridicata sau cu amanuntul, ramane unul dintre cele mai profitabile domenii din tara noastra. In 2015, de pilda, acest sector a insumat peste 30% din intreaga cifra de afaceri a Romaniei. In acelasi timp, acest domeniu are si cei mai multi angajati si o noua arie a lui este in plina dezvoltarea - shoppingul online.

Cumparaturile din magazinele virtuale devin un lucru obisnuit pentru romani, iar acest lucru se vede in bilanturile facute de organizatiile din domeniu. Suma cheltuita de romani pe cumparaturile online a atins, anul acesta, valoarea de 2,5 miliarde de euro. Pretul mediu al unei tranzactii in magazinele online a fost de-a lungul anului acesta, de 60 de euro si certifica apetitul romanilor pentru magazinele virtuale.

Citeste si:
Cum influențează tehnologia echilibrul dintre viața profesională și...
Cum influențează tehnologia...

Toate aceste domenii din arii complet diferite compun tabloul unora dintre cele mai profitabile sectoare ale economiei, iar cei care isi doresc sa puna bazele unei afaceri, ar putea lua in calcul una dintre aceste arii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.