Potrivit Smartree Workforce Index, o analiza realizata de Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, in primele noua luni ale lui 2017, angajatii din mediul privat au beneficiat de salarii si bonusuri mai mari, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Salariile medii din sectorul privat au crescut, astfel, cu 5% in perioada ianuarie-septembrie 2017, fata de acelasi interval din 2016. Cresterea a fost in principal sustinuta de majorarea salariului minim brut pe economie de la inceputul anului, care s-a reflectat in evolutia pozitiva a salariilor. Distributia cresterii a fost inegala, raportat la cele trei trimestre, cu o crestere medie de 12% in primul trimestru al anului comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, 2% in cel de-al doilea trimestru si mentinerea valorilor medii salariale in T3. Desi salariile au ramas constante in al treilea trimestru, bonusurile au crescut cu 9% comparativ cu aceeasi perioada din 2016, ceea ce implicit inseamna venituri mai mari pentru angajatii romani.

In ceea ce priveste primele noua luni ale lui 2017, valoarea bonusurilor oferite de companii a cunoscut acelasi trend pozitiv, inregistrand o crestere de 12%. Acest lucru s-a vazut si in evolutia pozitiva a indicelui de bunastare a angajatilor, care a crescut cu aceeasi valoare procentuala.

”Datele Smartree Workforce Index arata un trend pozitiv la nivelul intregii piete raportat la primele noua luni ale anului. Desigur, am identificat evolutii diferentiate ale indicatorilor analizati, de-a lungul perioadei. Acestea se datoreaza unor factori diversi, de la punerea in aplicare a unor modificari legislative, pana la implementarea de programe organizationale specifice. Un exemplu in acest sens ar fi programele de bonusare. Astfel, observam cum tot mai multe companii bonuseza in timp real activitatea angajatilor pentru a-i retine, dar si pentru a-i motiva sa fie cat mai eficienti la locul de munca”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Numarul de angajari a crescut cu 13 procente

De asemenea, si numarul angajarilor s-a majorat, in medie, cu 13%. In aceasta perioada, pe fondul unui cadru macroeconomic favorabil si a cresterii economice inregistrate in prima parte a anului. Distributia pe cele trei trimestre arata cresteri de peste 10% a numarului de angajari in fiecare trimestru. Potrivit datelor Smartree, industriile in care s-au raportat cele mai multe angajari sunt in domeniile: pharma, echipamente medicale, telecomunicatii, dezvoltare aplicatii software sau productie componente auto.
Citeste si:
Fifor: Premierul Ghilotina a anuntat reintroducerea taxei auto, pe...
Fifor: Premierul Ghilotina a...

“Dinamismul pietei muncii s-a pastrat si in trimestrul 3 al anului, chiar daca acest interval de timp a coincis cu perioada concediilor. Angajatorii au continuat sa recruteze masiv, iar cresterea angajarilor in acest interval de timp se inscrie intr-o prognoza de angajare pozitiva pentru perioada urmatoare. Cu alte cuvinte, angajatorii din Romania vor spori numarul de angajati ca parte a planurilor de dezvoltare organizationala”, a adaugat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Potrivit unui comunicat remis 9am, la nivelul companiilor analizate, indicatorul starea economiei, format din evolutia numarului de angajati si evolutia salariilor, a crescut cu 10% in primele noua luni ale anului. De asemenea, indexul Smartree ia in calcul atat situatia concediilor de odihna din piata cat si a concediilor medicale, cei doi indicatori care influenteaza bunastarea angajatilor. Numarul de zile de concediu de odihna a evoluat in primele noua luni ale lui 2017 cu 5% fata de perioada similara din 2016, in timp ce numarul zilelor de concediu medical luate de angajati a crescut cu un procent de 3%.

Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care ofera o sinteza a evolutiei recrutarilor, a cresterii salariale si a bunastarii angajatilor, sunt luate in calcul peste 200 de companii, care activeaza in diverse industrii din domeniul privat si care ruleaza in medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

*Indexul “Starea economiei” este format din evolutia numarului de angajati si evolutia salariilor ȋn companiile analizate, la nivel national;

*In analiza s-au luat in considerare toate tipurile de contracte de munca (perioda determinata sau nedeterminata, cu norma intreaga sau timp partial). in ceea ce priveste salariul, acesta reprezinta restul de plata (ceea ce angajatul primeste la finalul lunii de munca), dupa ce s-au scazut contributiile si impozitele si eventualele retineri.

Citeste si:
Bonusuri la taxi si restaurante pentru tinerii din Anglia care se...
Bonusuri la taxi si...

*Indexul “Bunastarea angajatilor” este construit pe baza a trei indicatori care reflecta bunastarea salariatilor din companiile analizate: zilele de concediu de odihna, zilele de concediu medical si valoarea bonusurilor primite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.