Asumarea riscurilor este o adevarata arta, pe care ar trebui sa o invete orice tanar antreprenor.

Cei mai multi dintre oameni evita sa-si asume riscuri. Asta pentru ca a nu actiona deloc este mai sigur decat a actiona in orice fel. Insa antreprenorii de succes iti vor spune ca au ajuns unde sunt tocmai pentru ca au fost dispusi sa riste mai mult decat orice alta persoana din jurul lor, sa actioneze de-a dreptul nebuneste pentru a-si lasa in urma competitia. Este ce au facut, de altfel, nume mari precum Steve Jobs, cel care a propulsat compania Apple pe primul loc in topul celor mai profitabile companii din lume.

Cu toate acestea, asumarea riscurilor nu este ceva usor. Mai ales pentru antreprenorii tineri, aflati la inceput de cariera. Ce nu iau acestia in considerare este ca asumarea riscurilor se poate face si calculat. O decizie care la prima vedere este vazuta ca riscanta, se poate baza insa pe studiul pietei sau pe informatii relevante ignorate de alti competitori din domeniu.

Iata, asadar, care sunt cele trei elemente pe care ar trebui sa le ia in considerare tinerii antreprenori, atunci cand vor sa-si asume riscuri in cariera:

1. Exista mai multe tipuri de riscuri

Nu vom vorbi la acest capitol despre riscuri mai mari si riscuri mai mici, desi aceasta clasificare este cat se poate de adevarata si ea. Pe langa acestea, exista insa riscuri calculate - care sunt asumate pe baza unor informatii relevante, care iti permit sa anticipezi cu o precizie aproape chirurgicala sansele de reusita. De exemplu, un antreprenor aflat la inceput de drum, care are nevoie de o flota de masini, dar care vrea si sa minimizeze riscurile asociate cu investitiile in autovehicule, se va indrepta mai degraba spre un produs de tipul fleet management. Astfel va reduce costurile totale legate de transport, imbunatatind in acelasi timp eficienta si productivitatea angajatilor. Cum va ajunge la aceasta varianta? Prin studierea pietei, a ofertelor si calcularea riscurilor.

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

Apoi sunt riscurile ambigue - asumate de multe ori in orb, fara sa ai multe date relevante la dispozitie despre respectivul subiect, care sa-ti permita sa calculezi sansele de reusita. Cele mai multe riscuri pe care ti le vei asuma intra in categoria aceasta. Si asta pentru ca cei mai multi dintre factorii care conteaza in procesul decizional, precum comportamentul consumatorilor sau schimbarile politice si economice sunt greu de cuantificat si prezis.

Apoi sunt riscurile pe care le iei complet in orb, care apar atunci cand vrei sa lansezi pe piata un produs cu totul si cu totul nou, de exemplu. Vorbim de acele decizii nebunesti care au transformat nume precum Steve Jobs sau Bill Gates in adevarate legende din lumea IT-ului.

Tine minte aceasta clasificare, pentru ca te va ajuta pe viitor sa cuantifici cat de problematic este, de fapt, riscul pe care urmeaza sa ti-l asumi.

2. Riscurile sunt inevitabile in antreprenoriat

Citeste si:
Secretele succesului: Ce calități au femeile de carieră și cum...
Secretele succesului: Ce...

Daca nu esti totusi pregatit sa-ti asumi si riscuri, poate ca este mai bine sa renunti la ideea antreprenoriatului, legat fundamental de situatii riscante si talentul patronilor de a naviga printre acestea.

De exemplu, vei fi nevoit sa-ti cheltuiesti cel putin o parte din economii pe investitia initiala care vine la pachet cu orice business, oricat de mic ar fi acesta. Apoi iti pui in joc si reputatia. Nu in ultimul rand, renunti la un salariu lunar stabil. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca profitul vine dupa cel putin un an.

Cu alte cuvinte, din momentul in care vei spune start businessului tau, orice decizie pe care o iei implica si o doza de risc, chiar daca in unele cazuri, mica. De la plecarea unui angajat cheie, la clienti suparati, un antreprenor trebuie sa stie cum sa gestioneze toate aceste lucruri. Acceptarea riscului este parte din orice reteta de succes.

3. Inevitabil, vei da gres. Si nu o data

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Antreprenorul care se raporteaza optimist la risc va vedea intotdeaua partea plina a paharului. O rata de succes calculata la 50% este foarte buna pentru el, in timp ce 75% inseamna reusita sigura. Este parte dintr-o cultura invatata a businessului, potrivit careia asumarea riscurilor aduce rezultate pozitive intotdeauna.

Daca si tu te incadrezi in categoria antreprenorului optimist, nu te lasa pacalit de prejudecata ca orice risc este unul pozitiv si ca asumarea riscurilor vine tot timpul la pachet cu satisfactia. Asta pentru ca, de multe ori, chiar si riscurile calculate vor da gres.

Pe de alta parte, nu te lasa nici descurajat de aceasta realitate, oricat de cruda ar parea ea. Accepta insa si faptul ca vei da inevitabil gres, cel putin o data. Invata din experientele negative si nu privi niciodata inapoi.

Tu ce riscuri esti gata sa-ti asumi pentru succesul afacerii tale?

Citeste si:
Andreea Antonescu, însărcinată în America Express. La ce riscuri...
Andreea Antonescu,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.