Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut pana la nivelul de 1,82%, cel mai mare din noiembrie 2014 pana in prezent, dupa ce a scazut de doua ori saptamana trecuta, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.

Nivelul atins joi este cel mai mare din 11 noiembrie 2014 pana in prezent, cand a atins nivelul de 1,84%

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, cand a atins nivelul de 1%.

Totodata, indicele Robor la 6 luni a crescut joi la 1,94%, cel mai mare nivel din 6 ianuarie 2015 (1,99%).

Motivele cresterii Robor

Cresterea indicelui Robor de la finalul lunii septembrie este legata de probleme de lichiditate ale pietei, in conditiile in care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialistii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) vor gasi solutii pentru a tempera cresterea acestui indice, a declarat recent ministrul Finantelor, Ionut Misa, dupa o intalnire cu reprezentanti ai BNR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat marti, 3 octombrie, bancile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, conform datelor analizate de Profit.ro, printr-o operatiune de piata monetara de tip repo cu scadenta la 7 zile, miscare ce este asteptata sa duca ratele de dobanda pe termen scurt sub 1,75%.

Este prima operatiune de tip repo derulata de BNR dupa sfarsitul lunii august 2015, cand bancile imprumutau 1,9 miliarde de lei la 7 zile.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara, iar cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

Evolutia dobanzilor pe piata monetara este de obicei corelata cu evolutia randamentelor la titlurile de stat. Dobanzile interbancare au scazut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar daca s-au oprit, o lunga perioada, intre 0,8% si 0,9%, pentru Robor la 3 luni.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.