Motiunea intitulata "PSD dauneaza grav sanatatii", semnata de 102 parlamentari ai PNL, USR si PMP, va fi supusa miercuri votului in plenul Camerei Deputatilor. Semnatarii ii cer premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sanatatii, Florian Bodog, fiind invocate criza vaccinurilor, nefinalizarea constructiei unor spitale sau "farsa salariilor ca afara", si spun ca mandatul lui Bodog a fost caracterizat de ezitari, de amanari si de o lipsa totala de decizie.

Prezent la dezbaterea motiunii simple, marti, in Camera Deputatilor, ministrul Florian Bodog a sustinut ca sistemul de sanatate romanesc ar fi fost departe daca fiecare dintre cei care au detinut acest portofoliu, indiferent de culoarea politica, ar fi facut un pas catre interesul pacientilor.

"Nu sunt ministrul perfect si cred ca niciun ministru nu este prefect, pentru ca nu exista politician perfect. Sunt medic insa si, de aceea, stiu care sunt ranile sistemului de sanatate si care sunt asteptarile bolnavilor si ale medicilor. Daca fiecare ministru al Sanatatii, indiferent de culoarea politica, ar fi facut un singur pas catre interesul pacientilor, astazi, am fi fost departe, dar unii s-au multumit sa-si masoare mandatul in like-uri pe Facebook, in timp ce proiecte importante in Sanatate au fost blocate. E usor sa depui motiune pentru proiectele pe care nu le duci la indeplinire", a declarat Florian Bodog de la tribuna Camerei Deputatilor, potrivit News.ro.

Ministrul Sanatatii a dat vina pe fostul Guvern tehnocrat, pe care l-a acuzat ca a blocat proiecte de o importanta majora pentru sanatatea romanilor.

Bodog a mai sustinut si ca actualul Guvern urmareste "sa tina medicii in tara sau sa-i determine sa se intoarca acasa pe specialistii care au fost alungati de conditiile proaste de lucru si de salarizarea necorespunzatoare".

"Salariile din sectorul bugetar vor creste de la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 martie salariile medicilor si asistentilor medicali vor avea o noua marire substantiala. Pentru ca aceste lucruri sa fie posibile Guvernul a prevazut pentru anul viitor o crestere cu trei miliarde de lei a fondurilor alocate pentru salariile din Sanatate", a sustinut Bodog.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca s-au facut "pasi importanti" pentru constructia spitalelor regionale de la Craiova, Iasi si Cluj-Napoca.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

"Studiile de fezabilitate vor fi gata in primul trimestru al anului 2018 dupa care vom putea trece in etapa de construire efectiva", a adaugat el.

Semnatarii motiunii simple insa, deputatii PNL, USR si PMP, i-au cerut din nou demisia ministrului Sanatatii, inclusiv pe motiv ca acesta este acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat.

"PNL va cere demisia domnule ministru al Sanatatii si, in acelasi timp, va solicitam expres ca prima dumneavoastra explicatie de la aceasta tribuna sa fie referitoare la acuzatiile de plagiat. Nu puteti pleca din Parlamentul Romaniei pana nu explicati daca ati plagiat sau nu ati plagiat in lucrarea dumneavoastra de doctorat. Nu mai aveti niciun fel de autoritate in domeniul pe care il conduceti, sunt copii care au murit cu zile in Romania si dumneavoastra nu aveti vocatia raspunderii. Nimeni nu raspunde pentru faradelegile din Sanatate si credem ca pe lista de remaniere a premierului Tudose, in cazul in care nu demisionati, ar trebui sa va aflati domnule ministru al Sanatatii cu prioritate", a declarat liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

“Domnule ministru, recunosc ca nu ma bucur ca va intalnesc astazi, aici, eu si alte milioane de romani am fi preferat sa fiti la minister, in prima linie, luptand, asa cum ati promis, cu problemele sistemului de sanatate, luptand cu epidemia de rujeola, o situatie dezastruoasa a spitalelor judetene, cu lipsa de bani si de personal, cu Casa de Asigurari care fura de la pacienti, cu proiectul spitalelor regionale, cu cresterile salariale pe care le-ati promis. Dumneavoastra ati fost, in schimb, in prima linie, intr-o singura lupta, cea a plagiatului. (...) Cred ca este un motiv suficient pentru a demisiona din functia de ministru”, a declarat la randul sau deputatul USR Rares Pop.

“PMP acorda, domnule ministru, cartonasul rosu pentru activitatea de pana acum a Ministerului Sanatatii si va vota aceasta motiune”, a spus si deputatul PMP Petru Movila.

PSD si UDMR i-au luat insa apararea ministrului Sanatatii.

”PSD si-a asumat in fata cetatenilor romani o serie de obiective, avem un program de guvernare si avem de gand sa-l indeplinim, nu abandonam la jumatatea drumului pentru ca ne-ar fi teama de ce spun sondajele, ci ne asumam responsabilitatea, cu bune si cu rele (...) PSD nu dauneaza grav sanatatii, fumatul de obicei dauneaza grav sanatatii, iar la chestiunea cu fumatul altii sunt specialisti", a declarat deputatul PSD Florin Buicu, presedintele comisiei de Sanatate din Camera.
Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

"Stimati colegi din Opozitie, cu tot regretul, nu am gasit conturat in initiativa dumneavoastra principiile de baza ale analizei unui program politic imperios necesar intr-un astfel de act cu referire la imbunatatirea accesibilitatii pacientilor, la serviciile de sanatate, lamentari asupra scaderii vulnerabilitatii populatiei cu risc, scaderea platii informale, ceea ce ridica grave probleme atat in relatia medic-medic, cat si in relatia medic-pacient (...) Ajung unui prim-ministru sau chiar unui ministru al Sanatatii noua luni sa-si realizeze programul? Acestea sunt motivele noastre de a ne abtine si de a nu sustine motiunea simpla", a spus, la randul sau, deputatul UDMR Vass Levente.

"Suntem in a 9-a luna de guvernare PSD - ALDE si putem constata, fara prea mare efort, ca nu s-au realizat nici macar 1% dintre promisiunile formulate in campania electorala si scrise negru pe alb in cele doua programe de guvernare votate de majoritatea parlamentara, desi in evaluarile domnului Dragnea toate-s bune si frumoase. Mai mult decat atat, nu exista nici macar semne sau intentii ca vreunul dintre punctele asumate sa fie in mod concret intre prioritatile actualului guvern. Atunci cand ati fost investit ca ministru al sanatatii, v-ati autodefinit ca un ministru curajos, ferm, care cunoaste sistemul de sanatate, care s-a confruntat cu problemele din sistem si care are solutii eficiente in vederea asanarii sistemului public de sanatate (...) Din pacate, dupa noua luni de mandat, un timp rezonabil (...), activitatea dumneavoastra a stralucit in ezitari, amanari, balbaieli si o lipsa totala de decizie", arata semnatarii motiunii simple.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Ei mai spun ca Florian Bodog a adus in colaps sistemul de sanatate si ca "experimentele nefaste ale acestuia trebuie stopate".

Initiatorii motiunii "PSD dauneaza grav sanatatii" arata ca problemele sistemului public de sanatate din Romania sunt atat de multe incat nu ar ajunge o saptamana pentru a fi dezbatute in plen si arata ca, din acest motiv, motiunea vizeaza anumite probleme urgente care au nevoie solutii imediate, probleme pe care Guvernul si le-a asumat prin programul de guvernare si pe care "nu are nicio intentie sa le rezolve".

"Pe 11 septembrie elevii au inceput scoala, iar copiii s-au intors in colectivitati in care numai o parte dintre acestia sunt imunizati impotriva unor riscuri, boli considerate banale si eradicate in majoritatea statelor dezvoltate (...) Despre elaborarea unui cadru legislativ modern privind vaccinarea nu mai are sens sa vorbim. V-ati spalat pe maini! Ati inaintat Parlamentului un proiect de lege slab, facut de amatori, incomplet si superficial, doar ca sa scapati de presiunea mediatica (...) Esecul evident al Guvernului din care faceti parte de a asigura un minimum de stocuri pentru vaccinarea copiilor ne-a spulberat orice speranta ca Guvernul PSD-ALDE din care faceti parte are capacitatea de a implementa politici de sanatate de tip preventiv", se mai arata in textul motiunii.

Parlamentarii opozitiei il intreaba pe ministrul Bodog si ce masuri a luat pentru a preveni mortalitatea evitabila, aratand ca Romania este prima in Uniunea Europeana la mortalitate infantila - 7,29%, fata de 3,6% media in UE, si la mortalitate materna - 0,13%, din cauza lipsei programelor de preventie.

Semnatarii motiunii mai spun ca de ani de zile "birocratia guvernamentala toaca bani importanti din banii pacientilor, din banii care ar trebui sa ajunga in dotarea spitalelor, in instrumentar sau in reabilitarea unitatilor sanitare".

"Cum si-au propus PSD si ALDE sa opreasca exodul medicilor? Simplu! Prin minciuna si demagogie, mai precis pacalindu-i pe medici ca le vor face lefurile ca in spitalale din vestul Europei (...) Din pacate, ca toate promisiunile asumate de PSD, si aceasta a fost o mare farsa", mai spun initiatorii motiunii.

"Experimentele nefaste ale actualului ministru, care a adus in colaps sistemul de sanatate, trebuie stopate. De aceea, prim-ministrul Mihai Tudose, fortat astazi de dumneavoastra, printr-un vot vaforabil dat acestei motiuni, va fi obligat sa il demita pe domnul ministru Florian Bodog. Minima responsabilitate politica ne spune ca la dezastrul lasat in urma de domnul Bodog, acesta ar fi trebuit sa-si dea demisia si sa plece singur", se arata in finalul motiunii simple.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.