Sunt multe cauze care duc la lipsa de motivare chiar si in cazul celor mai performanti dintre angajati. Vestea buna este ca acestia pot fi ajutati.

Poate cea mai importanta parte din indatoririle unui lider de succes este sa gaseasca strategii eficiente de motivare a angajatilor. Faptul ca unul dintre acestia - sau chiar intrega echipa - pare sa nu mai functioneze la un nivel optim de performanta nu are legatura neaparat cu abilitatile acestuia sau cu faptul ca nu poate sa tina pasul cu cei din jurul lui in acumularea de noi cunostinte. Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru astfel de angajati este sa ii ajuti sa se ajute singuri. Cu alte cuvinte, sa-i aduci pe drumul cel bun.

Autodisciplina este o calitate nepretuita a unui angajat pentru ca determina o atitudine proactiva care va influenta in bine intreaga echipa. Insa cum ii detemini pe angajatii tai sa atinga aceasta disciplina autoimpusa? Vestea buna este ca exista mai multe strategii in acest sens:

1. Termeni si conditii

Este dificil pentru angajatii unei companii sa se simta motivati si sa fie disciplinati, daca rasplata pentru munca lor - sa zicem un bonus, de exemplu - vine abia dupa cateva luni. Insa salariatii pot arata mai mult entuziasm fata de sarcinile pe care le au de indeplinit, daca acestea sunt mai atractive. Spre exemplu, ofera-le posibilitatea sa iasa din birou si sa mearga cu laptopul intr-un loc linistit, unde se pot concentra mai bine. Sau ofera-le o masina de serviciu. Astfel, intalnirile cu clientii, mai ales cele din afara localitatii, vor fi mai comode. Si nici macar nu trebuie sa faci o investitie mare pentru asta. Exista solutii eficiente prin care poti construi o flota de masini, in schimbul unei rate lunare si la preturi foarte avantajoase.

2. Un nou inceput

Daca ai un angajat care a inceput sa intarzie frecvent si se chinuie sa tina pasul cu deadline-urile si cu restul echipei, ofera-i un nou inceput, cu un regim de munca proaspat. Cand vorbesti cu el pentru a-l informa, transmite-i clar ca lucrurile trebuie sa se schimbe chiar de luni, odata cu inceperea programului.

Citeste si:
Unul dintre liderii Hamas, ucis în Beirut într-un atac atribuit...
Unul dintre liderii Hamas,...

3. Colacul de salvare

Ajuta-ti angajatii sa faca alegerile potrivite atunci cand sunt fata in fata cu tentatia. De exemplu, sugereaza-le ca atunci cand suna ceasul de dimineata, sa nu mai apese butonul de snooze, pentru ca acest lucru ii determina sa intarzie din nou la serviciu. In schimb, spune-le sa dea drumul la radio, lucru care ii va energiza.

4. Lipsa tentatiilor

Nu vrei sa ai un comportament demn de un director de scoala generala, care le ia copiilor iPhone-ul pentru ca stau pe net in timpul orelor. Aminteste-ti ca scopul tau este sa-i ajuti sa se ajute singuri. Asa ca sugereaza-le ca mobilul sa stea pe modul silentios, intr-un buzunar sau intr-un sertar din birou.

5. Munca de echipa

Angajatii nu lucreaza intr-un vacuum. Incearca sa-i determini pe oamenii din echipa pe care o conduci sa lucreze impreuna si sa se sprijine reciproc. O astfel de dependenta pozitiva va duce si la eliminarea comportamentelor negative, legate de disciplina, care afecteaza productivitatea. Practic, este o metoda prin care, fara a incuraja ca angajatii sa iti raporteze fiecare miscare, ii responsabilizezi si transferi o parte din putere asupra lor.

Citeste si:
Secretele succesului: Ce calități au femeile de carieră și cum...
Secretele succesului: Ce...

Tu ce metode folosesti pentru a rezolva problema angajatilor lipsiti de disciplina?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.