Lipsa lucrarilor de infrastructura, deficitul fortei de munca, deteriorarea echilibrelor macroeconomice, instabilitatea legislativa si scaderea investitiilor vor pune presiune pe scaderea ritmului economiei romanesti in a doua jumatate a acestui an, in conditiile in care avansul de 5,9% al Produsului Intern Brut (PIB) din al doilea trimestru este nesustenabil pe termen lung in lipsa unor masuri de consolidare, potrivit economistilor consultati de News.ro.

Economia romaneasca a accelerat in al doilea trimestru al acestui an, inregistrand un avans de 5,9%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), care depasesc sensibil prognozele analistilor. Datele arata o accelerare a cresterii economice in al doilea trimestru din 2017 fata de primul trimestru, cand produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2016.

Acest avans este in linie cu evolutia economiilor statelor din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care Romania a ramas dependenta in special de evolutia zonei euro, considera secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

”Cresterea productiei industriale si a exporturilor a mers in pas cu acestea, in conditiile in care economia romaneasca a ramas dependenta de evolutia zonei euro. (...) Este greu de spus daca acest ritm se pastreaza pana la finalul anului”, a afirmat Parvan, noteaza News.ro.

El atrage atentia ca este greu de crezut ca aceasta crestere este sustenabila, in lipsa unor masuri care sa consolideze aceasta accelerare a economiei.

”Consumul a fost stimulat, dar trebuie sa vedem ce vine din spate. Productia, dezvoltarea infrastructurii si rezolvarea problemei deficitului de forta de munca sunt foarte importante. Consolidarea cresterii economice, in special la nivelul diverselor regiuni din tara, ar putea veni printr-un avant al lucrarilor de infrastructura si al parteneriatelor public private”, a explicat Parvan.

Avansul PIB-ului este nesustenabil, in conditiile deteriorarii echilibrelor macroeconomice, considera economistul-sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

”Consideram ca dinamica PIB-ului din semestrul unu este nesustenabila, aspect confirmat de climatul investitional dificil, tergiversarea reformelor si deteriorarea echilibrelor macroeconomice. Pentru a doua jumatate a anului curent ne asteptam la decelerarea economiei interne, pe fondul disiparii impactului noului Cod Fiscal, acumularii de tensiuni si dezechilibre in economie (cu impact asupra costurilor de finantare), intr-un context international caracterizat prin maturitatea ciclului economic post-criza si iesirea graduala din relaxarea monetara”, a declarat Radulescu, in cadrul unui raport.

Citeste si:
Economia continuă să încetinească. PIB a crescut cu 0,9%, în al...
Economia continuă să...

Pe termen mediu, acesta estimeaza o decelerare a economiei si convergenta spre ritmul PIB-ului potential, mai mic. Referitor la datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR), referitoare la cresterea deficitului de cont curent si a datoriei publice, Parvan spune ca aceste date arata o nevoie mai mare de finantare a economiei.

”Cresterea deficitului de cont curent a venit pe fondul cresterii nevoii de finantare si a avansului accelerat al economiei. Totodata, nivelul datoriei publice reprezinta un semnal de atentie, dar nu de panica, nu se vede necesitatea unor masuri urgente. Totodata, scaderea investitiilor straine directe (ISD) a venit pe fondul unui deficit de forta de munca si a instabiliatii legislative. Investitorii mai mici prefera sa ramana in asteptare”, a afirmat Parvan.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat dupa primele sase luni din acest an un deficit de 2,745 miliarde euro, cu 40,2% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrarii balantei comerciale, potrivit datelor publicate luni de BNR.

Citeste si:
Cum schimbă tehnologia infrastructura orașelor
Cum schimbă tehnologia...

In plus, datoria publica a ajuns in iunie la 33,756 miliarde euro, cu 4,7% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 1,841 miliarde euro in primele sase luni ale acestui an, in scadere cu 13,3% fata de perioada ianuarie-iunie 2016.

Datele BNR indica scaderea investitiilor straine directe, evolutie determinata de ”tensiunile din sfera publica, majorarea costurilor cu forta de munca si acumularea de riscuri la adresa stabilitatii macro-financiare pe termen mediu”, se arata in raportul Bancii Transilvania.

Consumul va ramane principalul motor al cresterii economice, potrivit unui raport al Raiffeisen Bank Romania.

”In ceea ce priveste oferta, cresterea economica ar fi trebuit sa fie mai larga, pe masura ce valoarea adaugata ar fi trebuit sa creasca in toate sectoarele de activitate, cu exceptia constructiilor. In primul semestru, PIB-ul a crescut cu 5,8%, si in acest context, estimarea noastra anuala de 4,9% arata pesimist si avem in plan o revizuire in crestere in perioada urmatoare”, se arata in raport.

Citeste si:
Ce sunt firmele de recrutare a forței de muncă și în ce constă...
Ce sunt firmele de recrutare...

Economistii avertizeaza ca stimularea consumului, in lipsa masurilor de consolidare a economiei, va duce, printre altele, si la cresterea accentuata a inflatiei. La inceputul lunii august, BNR a revizuit in crestere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018, si a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.