Potrivit unui proiect de lege, agentiile de turism care intra in insolventa pot fi obligate sa restituie integral banii pe care clientii i-au platit pentru vacantele anulate. Proiectul de ordonanta al Ministerului Turismului urmareste suplimentarea modalitatilor de asigurare.  

Firmele incapabile sa plateasca au de ales intre doua variante: sa asigure, in continuare, vacanta sau sa ramburseze toate platile incasate.

Acelasi proiect de lege modifica si valoarea amenzilor, sanctiunile putand ajunge si pana la 14.500 de lei, echivalentul a cel mult 10 salarii minime, ceea ce inseamna o crestere de 14 ori fata de sanctiunile actuale.

Anul trecut, aproximativ 1.400 de agentii si-au pierdut licenta de turism pentru nereguli de functionare sau pentru ca nu detineau polita de asigurare pentru insolventa. In conditiile actualei legislatii, din politele de asigurare de cel mult 50.000 de dolari pot fi despagubite doar cateva zeci de turisti.

„Daca au depus niste bani la agentie, oamenii trebuie sa aiba garantia ca banii sunt siguri. Anul trecut, au fost foarte multe agentii care inca mai figurau ca functionale, dar nu functionau, cert ca circa 1.000 au fost sterse de pe lista, cred ca de fapt vreo 200 functionau fara licenta, fara asigurare. Patronatul nostru a depus la 1 noiembrie un proiect de act normativ. Probabil ca in urmatoarea luna si jumatate trebuie sa iasa normele si pana la sfarsitul anului 2018 trebuie implementat”, precizeaza Alin Burcea, presedintele ANAT, potrivit digi24.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.