David, un baietel de 4 ani din Brasov, bolnav de cancer, lupta pentru viata sa, pe un pat de spital din Italia. Statul roman i-a decontat tratamentul, dar refuza sa ii plateasca operatia de transplant, pe motiv ca aceasta interventie poate fi efectuata si in Romania. Calatoria cu avionul i-ar putea fi fatala copilului. 

Diagnosticul a fost pus de medicii din Romania, care l-au sfatuit sa mearga la tratament in Italia. Odata ajunsi acolo, parintii au primit vestea ca baietelul lor are nevoie de un transplant de celule stem pentru a supravietui.

Astfel, desi i-a decontat tratamentele de chimioterapie si radioterapie, statul roman refuza sa suporte si costurile interventiei chirurgicale, intrucat astfel de operatii pot fi facute si in tara. Parintii spun ca o calatorie cu avionul i-ar putea fi fatala copilului.

„As vrea sa ne raspunda daca raspunsul celor de la Targu Mures este justificat in conditiile in care copilul nostru este din luna aprilie in tratament. Sa ne raspunda daca acea comisie a deschis dosarul si a vazut lucrul asta. Daca a citit si a luat o decizie pe baza a ce scrie in dosar. Sau pur si simplu a fost un dosar pus pe masa si s-a dat o rezolutie fara a fi citit”, a declarat Nicoleta Spiridon, mama baietelului, potrivit digi24.ro.

De cealalta parte autoritatile precizeaza ca nu se justifica efectuarea interventiei in strainatate: „Se specifica, ca recoltarea de celule stem practic se face la Institutul Clinic Fundeni Bucuresti si Louis Turcanu din Timisoara. Motiv pentru care nu se justifica autotransplantul in strainatate”, a declarat Claudia Bularca, purtator de cuvant DSP Brasov.

Cazul lui David iese la lumina la doar doua saptamani dupa ce si jurnalista Magda Vasiliu a scris pe Facebook ca autoritatile i-au cerut sa vina in tara pentru a obtine concediul medical necesar pentru a avea grija de fiul sau bolnav, aflat la tratament in Italia.

Atunci, premierul Mihai Tudose a oferit un ultimatum ministrului Sanatatii, pentru a rezolva birocratia din sistem.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.