O casa poate fi mai avantajoasa la pret decat un apartament in anumite situatii, insa, pentru a lua cea mai buna hotarare, trebuie sa cantaresti cu atentie care sunt costurile, dar si beneficiile pe termen lung.

Tot mai multi romani iau in calcul mutarea de la bloc la casa, departe de aglomeratia orasului si intr-un spatiu cu mult mai ofertant decat cel dintr-un apartament. Pretul mediu al apartamentelor scoase la vanzare in Capitala a crescut in ultimele luni si a ajuns la 1.240 de euro pe metru patrat util, noteaza wall-street.ro, astfel ca toti bucurestenii se indreapta catre variante din afara Capitalei, unde prefera sa ridice sau sa cumpere case la cheie pentru preturi mult mai mici decat in cartierele bucurestene. Daca si tu te numeri printre cei care iau in calcul varianta mutarii in suburbii, la casa pe pamant, o comparatie intre varianta cumpararii locuintei la cheie si cea a ridicarii de la zero te va ajuta enorm. Iata ce trebuie sa stii:

Casa de la zero - mai avantajoasa ca pret, dar mai mult timp de asteptat pana la finalizarea proiectului

O casa de la zero, construita in regie proprie, este mult mai avantajoasa ca pret, si vine la pachet cu beneficiul controlului total al compartimentarii si al materialelor folosite. Pretul pentru o casa construita de la zero ajunge undeva la 60 - 70 de mii de euro intr-o localitate in apropiere de Bucuresti, costul incluzand si terenul pentru casa. In acest pret se incadreaza o casa de circa 100 de mp utili si cu o curte de 100 de mp. Desigur, pretul difera in functie de localitate - unele dintre terenuri nu au utilitati precum gazul, curentul electric sau canalizarea, asa ca si pretul terenului este mai mic.

Costul nu este singurul avantaj al caselor construite in regie proprie. Un alt aspect important tine de faptul ca ai libertatea de a alege materialele utilizate, de la fundatii pana la acoperisuri, la care poti alege orice, pana la ultimul surub. Alt avantaj incontestabil este faptul ca poti sa alegi compartimentarea dupa propriile nevoi.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

Totusi, merita sa mentionam ca in cazul unei constructii de la zero vorbim despre un timp indelungat de executie. Daca vorbim despre o casa la cheie, cautarile pot dura 2-3 luni si mutarea se poate face intr-o saptamana, dar pentru constructia unei case de la zero vorbim despre lucrari ce pot dura luni de zile, poate chiar peste un an de zile.

Locuinta la cheie - costuri mai ridicate, lipsa de control asupra materialelor folosite, dar mai comoda

Locuinta la cheie are un cost mai ridicat, dar vine cu marele avantaj al faptului ca te poti muta chiar de a doua zi. Nu mai exista complicatii cu avize pentru lucrare, acte si alte astfel de treburi administrative. Pretul unei case pe pamant la cheie este de aproximativ 85.000 de euro pentru casa de circa 100 de metri patrati utili si curte de 100 de metri patrati, in zonele limitrofe si in suburbii.

Citeste si:
Ce servicii oferă o agenție funerară profesională și ce costuri...
Ce servicii oferă o agenție...

Un avantaj al caselor la cheie, noteaza investopedia.com, este si ca de cele mai multe ori ele sunt in cartiere deja dezvoltate, sunt luate in considerare aspecte cu privire la apropierea de o scoala, de o statie de transport in comun si alti factori practici.

Pe de alta parte, in cazul acestor locuinte nu exista control asupra materialelor utilizate, dar nici asupra compartimentarii, lucruri importante cand vine vorba despre o locuinta, pe care o achizitionam pe viata.

Daca esti o persoana mai comoda, casa la cheie este cu siguranta o alegere potrivita pentru tine, insa daca iti doresti un proiect de la zero, pe care sa il construiesti dupa propriile reguli si dorinte, casa ridicata de la zero este o alegere mai buna si mai ieftina, dupa cum arata cifrele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.