Cu totii am luat macar o data un credit, iar daca tinem cont de cateva aspecte esentiale, avem siguranta ca nu ne vom ingloda in datorii in mod inutil.

Imprumuturile sunt instrumente extrem de utile in anumite momente, insa nu putem nega faptul ca datoriie facute fara un scop precis si fara sa ne informam inainte pot deveni o adevarata povara. Iata cateva principii esentiale de care trebuie sa tinem cont atunci cand facem un credit:

1. Apeleaza la credite gandite pentru urgente

Exista unele tipuri de credite gandite special pentru persoanele care au nevoie urgenta de bani. Sunt credite de valori mici, de obicei, pe care le poti plati la salariu si care uneori vin si cu avantajul ca primul credit este gratuit, adica fara dobanda sau comisioane. In aceste cazuri, creditele sunt si foarte rapide, iar banii ajung la tine intr-un timp extrem de scurt. La fel de usoara este, dupa cum vezi, si rambursarea imprumutului.

Practic, la creditele urgente ai avantaje legate de procedurile simple prin care poti aplica pentru un imprumut, timpul redus in care intri in posesia banilor, faptul ca in unele cazuri poti lua imprumuturi fara dobanda, cat si faptul ca poti inapoia banii cu cateva click-uri.

2. Urmeaza regula proportiilor cand faci imprumuturi

Aceasta regula nu te ingradeste cu nimic, ci doar iti sugereaza sa ai mereu in vedere veniturile tale cand fac un credit. Practic, ea spune ca niciodata nu trebuie sa acumulezi datorii ale caror rate sa insumeze lunar mai mult de 50% din venitul tau.

Totodata, este important sa analizezi valoarea reala a obiectului pe care il achizitionezi cu ajutorul imprumutului si sa nu cumperi lucruri pe care nu ti le permiti. Conform regulii proportiilor, rata la creditul pentru locuinta ta trebui sa fie de maximum 40% din venitul tau, rata la masina de cel mult 15%, iar cea la un credit de nevoi personale de maximum 10% din veniturile tale.

3. Alege sa faci imprumuturi pe termen mai scurt

Achizitionarea unei locuinte in tara noastra este in prezent aproape imposibila fara un credit. Programul Prima Casa a ajutat zeci de mii de romani sa-si cumpere o locuinta, iar cei mai multi dintre ei au ales o perioada de rambursare indelungata, de 20-30 de ani. Desi in acest caz rata este mai mica, suma de rambursat va fi mult mai mare, iar in final varianta cea mai avatajoasa ramane rambursarea mai rapida.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

Daca alegi sa rambursezi creditul in 10 ani, rata va fi, intr-adevar, mai mare, dar vei plati mai putin pe termen lung. Este o varianta pe care orice persoana care planuieste sa ia un credit ipotecar merita sa o aiba in vedere, chiar daca la prima vedere pare mai atractiva alegerea unui credit pe 30 de ani. Totodata, nu trebuie sa uiti ca 30 de ani reprezinta o perioada extrem de lunga, in care se pot petrece o multime de lucruri greu de anticipat si exista sansa ca rata sa creasca.

Potrivit datelor BNR, numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare este in prezent in scadere si este de aproximativ 660.000 de persoane, noteaza Agerpres. Este foarte important, asadar, sa nu ne lasam atrasi de mirajul cumparaturilor si sa analizam cu atentie optiunile in ceea ce priveste imprumuturile.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.