Un cutremur puternic de partea rusa a Marii Bering a declansat, pentru o scurta perioada de timp, o alerta de tsunami in anumite zone de la Oceanul Pacific, inclusiv in Insulele Aleutine din Alaska si in Rusia, insa Centrul National american pentru Alerta de Tsunami (NTWC) de la Palmer, in Alaska, a anulat alerta, pentru ca tsunami-ul nu mai reprezenta o amenintare, relateaza The Associated Press.

Oficiali de la NTWC au avertizat ca valurile puteau atinge pana la 0,91 metri inaltime peste nivelul marii.

Insa valuri de doar 15 centimetri peste nivelul marii au fost observate luni seara la Shemya, o zona izolata in Alaska, unde se afla o statie apartinand Fortelor aeriene, in vestul extrem al Aleutinelor.

Magnitudinea anuntata initial a cutremurului a fost estimata la 7,4, potrivit AP.

Seismul a avut loc luni, imediat dupa ora 15.30 Alaskai (marti, 1.30, ora Romaniei) in regiunea rusa Komandorskie Ostrova, la aproximativ 2.253 de kilometri est de Anchorage.

Potrivit AFP, care citeaza Institutul american de geofizica USGS, cutremurul a avut o magnitudine de 7,7, scrie News.ro.

Centrul pentru Alerta de Tsunami la Pacific (PTWC) a ridicat alerta de tsunami dupa ce a anuntat ca nu se asteapta la ”un tsunami destructiv la Pacific” si a precizat ca nu exista o amenintare in Hawaii, potrivit agentiei franceze.

”Fluctuatii minore pot avea loc in unele zone de coasta in apropiere de cutremur in urmatoarele ore”, avertiza centrul.

Seismul a avut loc la ora 23.34 GMT (1.34, ora Romaniei), la 199 de kilometri est-sud-est de Nikolskoe, in Rusia, la o adancime de 11,7 kilometri, potrivit USGS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.