Europa ramane in urma fata de media mondiala in ceea ce priveste investitiile de capital in resursele firmelor si in infrastructura publica din economiile sale, periclitand perspectivele viitoare de crestere, arata un nou studiu al UHY, reteaua internationala a companiilor independente care ofera servicii de contabilitate si consultanta fiscala.

Potrivit UHY, tarile europene au cunoscut, in medie, o scadere a investitiilor de capital de 5,5% pe ultimii cinci ani*, ajungand la numai 187 miliarde USD in 2015 (ultimele date disponibile). In schimb, media mondiala a crescut cu 21,1%, ajungand la 364,2 miliarde USD pe aceeasi perioada.

UHY arata ca un nivel crescut al investitiei de capital indica faptul ca firmele vizeaza extinderea capacitatii de productie, imbunatatirea productivitatii sau abordarea de noi piete prin deschiderea de noi puncte de lucru. Un asemenea nivel crescut reflecta si sprijinul acordat de guverne cresterii economice prin imbunatatirea legaturilor de transport, a capacitatii de generare de electricitate si a altor elemente vitale de infrastructura de care firmele depind in activitatea lor.

Studiul UHY a analizat „formarea bruta de capital” – sau investitia de capital – din 41 de mari economii ale lumii, masurand tendintele pe o perioada de cinci ani si comparand nivelurile investitiilor cu Produsul Intern Brut (PIB) al fiecarei economii.

Formarea bruta de capital ia in calcul cheltuielile pe active precum sistemele informatice, echipamente si utilaje noi si investitiile de stat in proiecte de infrastructura. Studiul UHY compara formarea bruta de capital cu PIB pentru a pune investitiile in context, raportandu‑le la marimea economiei unei tari.

Si tarile G7 au inregistrat o rata de crestere mai lenta decat media mondiala, majorand investitiile de capital cu o medie de 11,1% pe o perioada de cinci ani. Totusi, suma medie investita de economiile G7 ramane substantiala – la peste 1 trilion USD in 2015 (sau 20,7% din PIB).

China si SUA conduc detasat

In varful clasamentului, China conduce detasat, majorand investitiile de capital cu 73%, la valoarea de 5 trilioane USD, echivalentul a 45% din PIB. UHY arata ca nivelurile extrem de ridicate ale investitiilor din China ultimilor ani au contribuit la cresterea economica solida, care ramane relativ ridicata, inregistrand o valoare de 6,9% in 2015**.
Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

In paralel cu o gama larga de proiecte publice majore de infrastructura care contribuie la cresterea productivitatii si a competitivitatii, firmele chineze isi extind rapid capacitatile de productie pentru a tine pasul cu cererea de bunuri, a investi in inovatie si a isi consolida pozitia pe piata mondiala.

UHY adauga ca, dupa ce China a inregistrat volume semnificative de investitii de capital in ultimul deceniu, guvernul ia acum masuri pentru a incepe sa orienteze tara in directia unei economii bazate pe consum.

Bernard Fay, Presedintele UHY, comenteaza: „Investitiile de capital sunt vitale in pregatirea terenului pentru cresterea economica, asa ca Europa nu‑si poate permite sa ramana in urma.”

„La ora actuala, economiile europene risca sa fie depasite atat de economiile in curs de dezvoltare, cat si de alte economii dezvoltate. Desi in numeroase economii dezvoltate ale lumii capacitatea de a investi a firmelor si a Statului a fost afectata de recesiune, exista un contrast puternic intre relativa lipsa de investitii din Europa si activitatea din SUA, care s‑a mentinut mult mai viguroasa.”

Companiile din numeroase economii in curs de dezvoltare s-au inscris pe o traiectorie de crestere alocand mai mult capital in proiecte de investitii, pe masura ce se pregatesc sa acapareze o cota mai mare de piata sau sa isi amelioreze avantajul competitiv. China a deschis drumul si multe tari ii calca pe urme.

Citeste si:
[comunicat de presa] Finalizare proiect "GRANT PENTRU CAPITAL DE...
comunicat de presa ...

”Dupa o recesiune severa care a durat 4 ani, Romania si-a reluat ciclul economic de crestere in 2013. Acesta nu este insotit decat de o majorare firava a investitiilor de capital vis-a-vis de cresterea economica, cu doar 1% in ultimii 5 ani, preferata stimularii consumului. Dinamica totusi pozitiva a investitiilor se datoreaza in exclusiviatate sectorului privat (sectorul public a contribuit negativ). Credem ca, pentru investitorii de capital, la fel de important ca deciziile pe care guvernele le iau, sunt si deciziile pe care administratiile le promit, dar se abtin sa le ia, atat timp cat pericliteaza cresterea economica de durata. Cu alte cuvinte, predictibilitatea si stabilitatea sunt critice pentru ceea ce va urma. Acest lucru in conditiile in care cresterea economica a atins acum un varf de 5,7% (in primul trimestru din 2017), iar continuarea ei fie va fi determinata de un aflux de investitii in conditii de stabilitate si predictibilitate, fie nu va fi deloc, motorul consumului fiind supra-turat'', afirma Camelia Dobre, managing partner UHY Audit CD

Economiile din zonele Asia-Pacific si America de Sud prezinta niveluri crescute de investitii de capital

UHY adauga ca mai multe tari din Asia si din America de Sud ocupa pozitii bune in clasamentul investitiilor de capital. Bangladeshul a inregistrat cea mai mare crestere totala in formarea bruta de capital pe cinci ani, investitiile din 2015 fiind cu 86,2% mai ridicate decat in 2010 (56,4 mld. USD – adica 27,3% din PIB).
Citeste si:
USR, cerere către președintele Iohannis și Guvern
USR cere președintelui și...

UHY precizeaza ca Bangladeshul investeste masiv in domenii precum generarea de electricitate, ceea ce a determinat ca aproape 80% din populatie sa aiba acces la curent electric, fata de numai 47% in 2009. Aceasta va aduce mari beneficii firmelor.

Potrivit unui comunicat remis 9am, in America Centrala si de Sud, Guatemala, Uruguayul, Peruul si Argentina au inregistrat cresteri ale investitiilor de capital peste media mondiala in ultimii cinci ani analizati.

Hugo Gubba, de la firma uruguayana UHY Gubba & Asociados, membra a UHY, declara: „Cresterea investitiilor de capital din Uruguay a fost determinata atat de inmultirea proiectelor publice, care includ posibilitatea asocierii in participatiune intre public si privat, cat si de o varietate de stimulente fiscale recente.”

„Scutirile de taxe aprobate in ultimii ani sunt menite sa incurajeze investitiile de afaceri intr‑o multitudine de domenii – de la constructii, generarea de electricitate si turism la agricultura, biotehnologii si centre de asistenta telefonica.”

Citeste si:
Inflația și criptomonedele: cum pot fi protejate investițiile cu...
Inflația și criptomonedele:...

„Mai sunt multe de facut pentru imbunatatirea autostrazilor si cailor ferate din Uruguay, astfel incat tara sa ajunga intr‑o forma mai buna pentru promovarea economiei noastre in fata altor tari si atragerea mai multor investitii straine directe.”

Marea Britanie si Irlanda merg contra tendintei descendente la nivel european

Atat Marea Britanie, cat si Irlanda merg impotriva curentului investitiilor de capital in scadere din Europa. Marea Britania si‑a majorat nivelurile investitiilor de capital cu 30% in perioada de cinci ani analizata, ajungand la 503 mld. USD – echivalentul a 17,6% din PIB. Aceasta este probabil sa se datoreze, in parte, revenirii puternice dupa nivelurile scazute determinate de recesiune si de criza creditelor.

Irlanda a inregistrat o crestere si mai mare, cu 60%, atingand investitii de capital in valoare 61,4 mld. USD, adica 21,7% din PIB.

Dupa cum explica Alan Farrelly, partener la firma irlandeza UHY Farrelly Dawe White Limited, membra a UHY, „Pe langa initierea unui numar de proiecte de transport esentiale, sprijinirea cresterii si dezvoltarii afacerilor este un domeniu de maxim interes pentru programele de investitii de capital ale guvernului irlandez”.

„Organisme precum Enterprise Ireland, care ofera asistenta firmelor exportatoare irlandeze prin programe care promoveaza inovatia si exploateaza oportunitatile de pe piata, si IDA Ireland, care atrage companiile straine sa se stabileasca in Irlanda, ajuta afacerile sa investeasca in dezvoltare.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.