Peste 24.000 de hectare de paduri valoroase de fag din Romania au fost incluse in Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, cu prilejul celei de-a 41-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care s-a desfasurat vineri la Cracovia, in Polonia.

Din cele 24.679,4 hectare de paduri virgine de fag declarate sit al Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO, 24.341,3 de hectare se afla in proprietatea publica a statului si administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, iar 338,1 se afla in proprietate privata.

Cele sapte situri aflate in administrarea Romsilva sunt in Parcul National Domogled – Valea Cernei, cu o suprafata de 10.321,7 hectare, in Parcul National Semenic – Cheile Carasului, cu 4.278,3 hectare, in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, 4.294,2 de hectare, in Parcul National Cozia, cu 3.411,1 hectare si trei alte situri, Codrii seculari Slatioara, de 609,8 hectare, Grosii Tiblesului, de 346,3 hectare si codrii Strambu-Baiuti, cu 630 de hectare. In plus, a fost selectat si Codrul secular Sinca, de 338,1 hectare, aflat in proprietatea Primariei Sinca din judetul Brasov.

Potrivit unui comunicat remis 9am, initiativa includerii acestor situri in Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO apartine Ministerului Apelor si Padurilor, acum trei ani fiind semnat un protocol de colaborare cu Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Silvicultura ”Marin Dracea” si organizatiile de mediu WWF – Programul Dunare – Carpati si Greenpeace Romania.

Partenerii in proiect au identificat initial 25 de situri, fiind selectate in final 8 situri valoroase

Anul trecut, in luna septembrie, o echipa de specialisti ai Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizatie mandatata de UNESCO sa certifice aceste situri, a evaluat in teren toate aceste paduri.

”Este o veste foarte buna, fiind o recunoastere a faptului ca Romania detine paduri extrem de valoroase, bine administrate si protejate. Este un efort comun, o colaborare foarte buna intre specialistii Ministerului Apelor si Padurilor, specialistii silvici si organizatiile de mediu, carora le multumim pentru implicarea in acest proiect. Romsilva este angajata intr-un amplu proces de identificare si protejare a padurilor valoroase de patrimoniu” a declarat Dragos Ciprian Pahontu, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.
Citeste si:
5 stereotipuri pe care trebuie să le cunoașteți despre o relație
5 stereotipuri pe care...

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a inclus alte aproape zece mii de hectare de padure in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine, procesul de identificare a altor paduri virgine fiind in derulare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.