Ministrul desemnat al finantelor recunoaste cu subiect si predicat ca noul guvern intentioneaza sa desfiinteze Pilonul II de pensii. Cei care au bani pentru batranete pusi in aceste fonduri pot opta intre a-i transfera la bugetul de stat sau catre sistemul de pensii private.

Pilonul II, da, se va desfiinta si banii se vor intoarce inapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei avand posibilitatea sa opteze pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta intre posibilitatea de a le administra statul si sa le ofere o pensie sau sa fie un privat care sa le ofere acest lucru”, a declarat joi, dupa audierile din comisie, ministrul desemnat pentru finante, Ionut Misa.

La nivelul Pilonului II de pensii, astazi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care ar primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna”, a spus Ionut Misa la audieri. „Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a explicat Misa, care nu considera ca aceasta masura este o nationalizare a pensiilor private.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active in valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, in crestere cu 34,14% fata de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanti.

Scandalul NN Pensii

Conform datelor ASF, de la inceputul colectarii in sistem, au fost virate contributii pentru 6,761 milioane participanti. In luna martie, au fost virate contributii pentru 4,087 milioane participanti, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contributii. De asemenea, datele ASF arata ca exista 130.251 de participanti fara contributii.

Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.

Aceasta intentie a noului guvern reprezinta o schimbare radicala de optica fata de acum cateva luni, cand aceasta idee, a nationalizarii Pilonului II de pensii, a dat nastere unui adevarat scandal, in care a fost implicata compania NN. Aceasta isi avertizase clientii ca fondurile private de pensii sunt luate in calcul pentru o nationalizare. Puterea, in frunte cu Liviu Dragnea, a reactionat atunci virulent, iar scandalul s-a lasat cu amendarea companiei NN si cu solicitarea revocarii sefului ASF, Misu Negritoiu.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

In luna aprilie, fondul de pensii NN si-a anuntat clientii carora le administreaza pensia privata obligatorie ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis in aprilie sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, reprezentand 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare, si a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private.

Prin urmare, dupa ce fostul ministru Viorel Stefan si liderul PSD au negat vehement intentia la acel moment, noul ministru desemnat al finantelor confirma acum desfiintarea Pilonului II.

Citeste si:
Schimbare importantă la Pilonul II de pensii. Milioane de oameni...
Schimbare importantă la...

In 12 aprilie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Antena 3 ca scandalul despre nationalizarea pensiilor private a pornit de la presedintele ASF, Misu Negritoiu, care stie foarte bine ca in scurt timp Parlamentul va demite conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, deoarece ceea ce se intampla acolo este „foarte grav”, iar asiguratii romani au de suferit.
Presedintele Camerei Deputatilor a mai spus ca „Guvernul Romaniei ar trebui sa ceara explicatii la Ambasada Olandei si la Guvernul Olandei si la conducerea ING din Olanda pentru ca ceea ce a facut aceasta companie de asigurari in Romania poate puteau sa o faca intr-o colonie sau intr-o fosta colonie olandeza”.

Acum, dupa confirmarea masurii, aceasta este justificata de reprezentantii PSD prin faptul ca beneficiile sistemului nu ar fi atat de mari, iar comisionele incasate de fondurile din Pionul II sunt consistente, dupa cum arata declaratiile ministrului desemnat.

Citeste si:
Florin Citu: PSD+ALDE - Grup Infractional Organizat
Florin Citu: PSD+ALDE - Grup...

Intrebat in legatura cu amenda data de ASF pentru NN Pensii, in legatura cu scandalul nationalizarii pensiilor, Misa a spus ca nu se poate pronunta pe subiect, dar considera ca aceasta masura nu reprezinta o nationalizare a pensiilor private.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.