Barbatul din Arges suspectat de terorism este din comuna Lunca Corbului, are un copil si munceste ca zilier la diverse societati comerciale din Pitesti. Anchetatorii l-au ridicat pe barbat in timp ce se ducea de la locuinta sa situata in mediul rural catre locul de munca din Pitesti. La perchezitii, anchetatorii i-au gasit pagini cu versete din Coran.

Surse apropiate anchetei au declarat, joi, pentru News.ro ca Ionut Catalin Balan, zis Ibrahim, a fost dus la audieri, joi dimineata, sub acuzatia de terorism. Barbatul are 39 de ani si s-a nascut in comuna Lunca Corbului, din judetul Arges. El are un copil, insa nu locuieste cu mama acestuia, femeia fiind plecata in strainatate.

In prezent, barbatul locuieste in comuna Musetesti si isi castiga existenta muncind ca salahor, cu ziua, la diverse societati comerciale din municipiul Pitesti. De altfel, joi dimineata, procurorii DIICOT l-au ridicat pe barbat de pe strada, in timp ce se ducea la munca spre Pitesti.

El a fost dus initial la locuinta sa pentru a asista la perchezitii, conform procedurilor, iar la ora transmiterii acestei stiri se afla la audieri la sediul DIICOT.

Potrivit surselor citate, la locuinta din Musetesti a lui Ionut Catalin Balan, anchetatorii au gasit pagini cu versete din Coran.

Barbatul de 39 de ani este suspectat de terorism si fi adept al retelei Stat Islamic

Procurorii DIICOT au facut, joi dimineata, trei perchezitii la domiciliul unui barbat de 39 de ani, din judetul Arges, care a fost ridicat de catre anchetatori, fiind suspectat de terorism. Potrivit anchetatorilor, barbatul s-ar fi autoradicalizat in Franta in anul 2015 si ar fi aderat la gruparea terorista Stat Islamic. Tot in Franta, el a fost inchis pentru furt.

Barbatul este suspectat ca promoveaza mesaje de sustinere a gruparii teroriste, ca a avut legatura cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar si ca distribuie pe retelele de socializare imagini cu atacurile organizate de aceasta grupare. In plus, el este suspectat ca a transmis jihadistilor date despre un obiectiv militar din Romania.


Potrivit DIICOT, incepand cu luna noiembrie 2016, barbatul a utilizat si utilizeaza in continuare mai multe conturi pe o retea de socializare prin intermediul carora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum si inregistrari cu atacuri ale DAESH si executii, prin decapitare si impuscare, cu intentia de a le face cunoscute si de a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte”.

In plus, in primavara anului 2015, suspectul a mers in zona unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei, observand cu atentie caile si punctele de acces, precum si modalitatea in care acesta este ingradit.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Datele si informatiile respective au fost culese de catre suspect in scopul transmiterii ori punerii la dispozitia unei entitati teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai carei adepti au plecat in zona siriano-irakiana pentru a participa la jihad si care a avut legatura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015”, arata DIICOT.

Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat ca barbatul este in atentia anchetatorilor romani inca din 2015 si ca acesta s-a autoradicalizat intr-un stat european, incercand apoi sa convinga si alte persoane sa adere la gruparea terorista Stat Islamic.

Potrivit procurorului sef al DIICOT, Danicel Horodniceanu, complicii argeseanului suspectat ca a incercat sa stranga informatii despre obiective strategice de pe teritoriul Romaniei pentru "diseminarea" acestora catre organizatii teroriste din regiunea europeana nu sunt din Romania.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.