Toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea, prevede noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALD. Masura, o mare noutate fiscala, aduce beneficii statului, care incaseaza bani indiferent daca firmele fac sau nu profit, si dezavantajeaza puternic companiile, care vor plati sume tot mai mari pe masura ce se dezvolta.

Masurile sunt justificate prin faptul ca Romania are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeana.

"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din Romania, (impozit pe cifra de afaceri) incepand cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va inlocui impozitul pe profit si va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", arata noul program de guvernare.

Daca va fi aplicata, masura va elimina cota unica de 16%, in vigoare din 2005, si va schimba complet modul de taxare a afacerilor din Romania.

In plus, o taxa noua va fi introdusa pentru companiile din energie.

"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse natural si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu la finan lul anului 2017", mai arata documentul.

Programul de guvernare prevede si alte masuri noi fata de programul initial de guvernare, din ianuarie

"Intentionam constituirea unei directii in cadrul ANAF (si cooperare cu Registrul Comertului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rand), companiilor care au cifra de afaceri nula si a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi precum si consolidarea Directiei de Preturi de Transfer din aceeasi institutie", arata documentul.

Programul PSD propune inasprirea legislatiei privind firmele, astfel ca, pana la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate sa-si reintregeasca capitalul, iar o persoana nu va mai putea infiinta o societate un anumit numar de ani dupa doua insolvente.

"Totodata, vom modifica legea insolventei cel tarziu pana la 1 noiembrie 2017 astfel incat o firma sa nu poata ramane in faliment mai mult de doi ani sau, daca nu-si respecta planul de conformare, pe o perioada mai mare de sase luni", arata noul program de guvernare.

PSD anunta si masuri mult mai dure pentru combaterea muncii la negru.

"Majorarea drastica a amenzilor/penalitatilor pentru evaziune si munca la negru. Inspectorii de munca vor avea dreptul sa stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarata. Realizarea de catre autoritati a unei baze de date online cu toti lucratorii angajati (ID, fotografii) in sectoarele cu incidenta mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligati sa-si actualizeze informatiile odata cu angajarea/concedierea de personal si sa notifice autoritatile care administreaza contributiile sociale", mai arata programul de guvernare.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Termenul de aplicare a masurilor este 1 ianuarie 2018.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.