In ultimii ani, numerosi proprietari aleg sa lase centrul orasului pentru cartierele marginase sau localitatile invecinate, achizitionand proprietati in aceste zone. Alegerea este motivata de dorinta de a evita poluarea, aglomeratia si zgomotul din orase, insa ea vine cu avantaje si dezavantaje, deopotriva.

Daca argumentele in favoarea mutarii sunt clare pentru fiecare cumparator, in privinta neajunsurilor, e nevoie de o informare mai atenta, pentru ca multe dintre acestea pot fi evitate sau rezolvate prin diverse solutii.

Ansamblurile rezidentiale noi, situate la marginea unor centre urbane ca Bucurestiul, sunt o optiune tot mai interesanta, mai ales pentru cuplurile cu copii mici, care isi doresc sa le ofere acestora mai mult spatiu pentru joaca si o mai mare apropiere de natura, dar si pentru toti cei care vor sa evite dezavantajele unei vieti urbane tot mai solicitante.

Exista suficiente beneficii pentru care sunt cautate proprietatile in aceste zone: constructia noua, finisajele moderne, lifurile functionale, serviciul de paza, spatiile verzi si diversele facilitati oferite de dezvoltatorul imobiliar. Pot exista insa si lipsuri - de exemplu, dezavantaje legate de sistemul de administare si cheltuielile comune, in cazul blocurilor noi cu un numar mic de locatari. Lucrurile sunt chiar mai complicate atunci cand alegi sa te muti intr-o constructie noua aflata intr-o zona fara canalizare sau retea de energie electrica.

Care sunt solutiile, in aceste cazuri?

Zone fara canalizare si retea de curent

Motivele pentru care un proprietar alege sa se mute intr-o astfel de zona pot fi extrem de diferite: de la limitari de buget (preturile terenurilor fara canalizare si energie electrica sunt mai mici), pana la a alege un beneficiu considerat important (aerul curat, spatiile verzi) in defavoarea altuia. O a treia situatie o reprezinta constructia casei pe un teren achizitionat sau mostenit anterior, pe care proprietarii isi doresc acum sa il exploateze. Indiferent de motive insa, cei care se muta intr-o zona cu infrastructura incompleta si fara prea multe ulilitati trebuie sa stie ca exista solutii, insa costurile difera in functie de tipul dotarilor.

Un teren cu infrastructura completa trebuie sa bifeze urmatoarele aspecte: asfaltarea drumului, canalizarea, reteaua de apa si de energie electrica si conductele de gaze. Absenta acestora din proiectul dezvoltatorului atrage costuri uriase pentru proprietari - valoarea investitiei in utilitati poate reprezenta 10-20% din pretul de vanzare al metrului patrat de teren.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Exceptia o reprezinta sistemul de canalizare, pentru care exista o alternativa mult mai ieftina si usor de montat, si anume astfel de fose septice pentru epurarea apelor uzate menajere, destinate locuintelor individuale care nu sunt conectate la un sistem centralizat de canalizare. Similar, in cazul energiei electrice, generatoarele pot constitui o sursa eficienta de curent, pentru aceste locuinte - cel putin ca solutie temporara, pana cand bugetul permite noi investitii.

Ansambluri rezidentiale cu numar mic de locatari

O alta situatie cu care s-au intalnit multi proprietari de locuinte noi in ultimii ani o reprezinta blocurile noi cu locuire partiala, multe dintre ele situate in cartierele de la marginea oraselor. In ciuda contoarelor individuale prezente in apartamente, valoarea costurilor utilitatilor este strans legata de numarul locatarilor, ceea ce face ca un grad mic de ocupare sa duca la variatii mari de cheltuieli pentru intretinere de la o luna la alta, sau de la un imobil la altul.
Citeste si:
Au trecut cinci luni de când Brigitte Pastramă s-a mutat în Dubai....
Au trecut cinci luni de când...

Solutia in astfel de situatii o reprezinta transferul responsabilitatilor administrative de la dezvoltatorul imobiliar catre o asociatie de proprietari infiintata de locatarii blocului - asociatie cu statut juridic, dar non-profit si deci beneficiind de numeroase facilitati din punct de vedere legal. Proprietarii apartamentelor evita astfel costurile prea mari, impuse uneori de dezvoltator, dar si situatia in care sunt nevoiti sa incheie contracte directe cu furnizorii - lucru mult mai dificil de realizat.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.