Piata constructiilor si a materialelor de constructii va creste anul acesta si, odata cu ea, vor creste si preturile, estimeaza specialistii din domeniu.

Lunile acestea sunt cele mai favorabile pentru piata constructiilor – sunt demarate noi proiecte imobiliare de catre dezvoltatori, iar vara creste si cererea pentru materiale de constructii, datorita lucrarilor de reabilitare si renovare. Acestor doua aspecte li se adauga si faptul ca autoritatile au anuntat si investitii in zona de infrastructura, cat si proiecte ample de reabilitare termica a blocurilor. Piata constructiilor si a materialelor de constructii pare, asadar, sa intre intr-o perioada favorabila, cu cresteri notabile.

Specialistii se asteapta la o crestere de 5,2% anul acesta

Piata romaneasca a constructiilor, ce include si piata materialelor, a totalizat anul trecut 6,7 miliarde euro (fără adaosuri comerciale si TVA) si va creste de-a lungul acestui an cu 5,2 procente, estimeaza organizatia Eastern European Construction Forecasting Association (EECFA), care realizeaza anual prognoze in domeniul constructiilor pentru mai multe tari din Estul Europei - Romania, Bulgaria, Rusia, Serbia, Slovenia, Croatia, Turcia si Ucraina. Aceeasi organizatie estimeaza ca in 2018 va mai exista o majorare, de 8,6%.

Cererea in aceasta arie a crescut mult in ultimii ani. Constructiile ingineresti, dar si cele civile – centre comerciale, spatii de birouri, locuinte – au reprezentat piloni importanti pentru piata constructiilor din tara noastra, in ultimii ani. Cresteri sunt si in zona materialelor de constructii atat pentru proiecte foarte mari, cat si pentru proiecte mai mici.

Anul precedent s-a dovedit a fi unul profitabil si pentru companiile din bricolaj, iar in aceasta zona se asteapta noi cresteri. Cezar Rapotan, unul dintre antreprenorii din aceasta arie, a investit anul acesta deja 10 milioane de euro intr-un nou centru deschis la Iasi, iar el nu este singurul antreprenor din acest domeniu care se extinde.

Preturile sunt in crestere

Se estimeaza cresteri anul acesta atat in ceea ce priveste manopera, cat si materialele de constructii. Acest lucru se vede deja in pretul locuintelor, care este intr-o crestere constanta in ultimele luni. Materialele de constructii s-au scumpit, in medie, cu 25-30%, ceea ce atrage o crestere inevitabila a pretului la metrul patrat construit.

Citeste si:
Eficiența în industria construcțiilor cu ajutorul utilajelor...
Eficiența în industria...

Majorarea preturilor este influentata si de cresterea salariului minim pe economie. Venitul minim a crescut cu 16% in februarie si urmeaza noi mariri, ceea ce inseamna in mod automat ca si pretul pe manopera in constructii va creste. In ceea ce priveste materialele de constructii, cele de baza (tabla, fier-beton) au deja preturi mai mari cu 30% fata de 2016, in vreme ce materialele pentru finisaje (gresie, faianta, vopseluri) au un avans de 20% fata de anul precedent.

Preturile cresc in mod special in timpul verii, cand se demareaza cele mai multe proiecte de constructie mai ales in zona imobiliara. Tot vara se fac si cele mai multe proiecte de renovare, cererea de materiale de constructie creste, astfel incat si preturile sufera modificari.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.