Noi inregistrari cu procurorul sef al DNA, Laura Coduta Kovesi, au fost difuzate, duminica seara, de Romania TV.

Potrivit inregistrarilor, Laura Codruta Kovesi le reproseaza procurorilor ca nu isi fac treaba, ca "de cinci saptamani nimeni nu a invinuit pe nimeni in DNA", iar cine s-a speriat sau nu are chef de munca sa plece. Ea face referire si la dosarul privind Ordonanta de Urgenta 13. De asemenea, ea mai spune ca si-ar fi dorit ca dupa decizia CCR privind ancheta leagta de OUG 13 DNA sa iasa "cu un dosar, cu un ministru" sau macar cu un dosar important.

"Nu stiu cum vedeti voi lucrurile, e a treia oara cand spun, am zis si la Cheile Gradistei, zic si acum, daca noi in dosarele astea nu ne facem treaba, macar sa stim. De acum o sa stau aici, o sa transfer toata treaba. Sunt unii (...) care par ca nu fac nimic, nu am vazut nimic. Nu mai zic ca sunt dosare, nu vreau sa dau exemple, sunt cateva, 7-9, ma intreaba presa in fiecare saptamana de m-am saturat eu de ele si nu se intampla nimic. Spuneti-mi ce se intampla, sa stiu, pentru ca o sa ajungem sa vorbim in fiecare saptamana sa va intreb pentru astazi, pentru ca numai unii, si aceiasi, lucreaza.

Pe mine nu ma convinge nimeni ca din 8.000 de dosare noi intr-o luna nu am putut invinui un inculpat, nu am putut trimite in judecata un inculpat din cele 8.000 de dosare. Daca voi din sala asta ma convingeti, plec si nu mai zic nimic. Unii, si aceiasi, sunt injurati de dimineata pana seara si altii stau la umbreluta noastra. Lasa ca sefa se descurca, Uncheselu se descurca, Dumitriu se descurca, nu stiu care se descurca. Si va mint si liniste, e frumos la DNA, nu? Salarii mari, nu ne intreaba nimeni cand venim, cand plecam, stam cu curul pe dosare, nu ne intreaba nimeni de ele. (...) De ce o luna si jumatate nu s-a intamplat nimic, ce va lipseste? Poate va ganditi sa va faceti si voi niste prioritati si vreau sa vad ca de la sectie, acolo, o luna de zile macar trei persoane sunt invinuite. Orice Parchet din Romania, eu va arat ca aia invinuiesc trei dosare si noi, DNA-ul, doar am stat. De cinci saptamani nimeni nu a invinuit pe nimeni in DNA, nu pot sa cred asa ceva. Daca nu vreti, spuneti-ne, daca nu puteti, spuneti-ne, dar dati-ne un raport", este un fragment din inregistrare.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Kovesi le mai spune procurorilor ca s-a ajuns in situatia in care "cei care ne sustin se intreaba noi ce facem": "Ne-am speriat sau ce? Cinci saptamani nimeni nu a invinuit pe nimeni in DNA, cine nu are chef de munca sa plece. Raman 10 oameni la DNA, dar aia ne vedem de treaba si luptam pana in panzele albe".

Ea face referire si la dosarul privind OUG 13: "Domne, eu mi-am asumat acest dosar impreuna cu domnul Surugiu si cu domnul Uncheselu. Nu au facut un milimetru la stanga sau la dreapta fara ca eu sa nu spun da, domne, sunt de acord si sustin treaba asta si cred in continuare ca am facut ce era legal si corect. Chiar sa zica Curtea Constitutionala ca am derapat institutional pentru ea, o sa iau cele patru dosare existente in DNA cu acelasi obiect, facute exact in acelasi lucru, si le duc in bratele lui Morar si ii zic 'ia-le, domnule Morar, spala-te cu ele pe cap'. Noi dam cu subsemnatul si la Inspectie, si la Ministerul de Justitie, ne injura toata lumea de dimineata pana seara si mi-am asumat ca am crezut ca facem niste lucruri si altii stam cu dosarele sub fund si nu facem nimic", le mai spune Kovesi procurorilor.

Citeste si:
Ucraineancă amenințată cu moartea și cu violul de un patron din...
Ucraineancă amenințată cu...

"Ultima e Udrea condamnata 6 ani pe abuz. Eu stiu ca ne-a dat peste cap decizia Curtii, dar sa vedeti asta, exceptia invocata de Bombonica ce ne va da peste cap, dar pana atunci trebuie sa ne facem treaba", mai spune procurorul-sef al DNA, referindu-se la exceptia de neconstitutionalitate ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Intr-o alta inregistrare, Laura Codruta Kovesi afirma: "Avem 50 de dosare pe procuror si nu putem sa scoatem un dosar. Trebuie sa ne facem treaba. (..) Dupa decizia CCR mi-as fi dorit sa iesim cu un dosar cu un ministru, sa presam, sau macar pe un dosar important. Ne e teama ca CCR a zis ca am derapat. Isi bat altii joc de munca noastra, noi sa stam doar sa incasam. Nu degeaba tot zic ca e important sa iesim. (..) Daca simt ca nu mai avem curaj o sa se urce cu picioarele pe noi. (..) 3,4 dosare importante. Noi, de la inceputul anului ne-am luat-o in freza si cu OUG 13 si oamenii ne-au aparat".

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Intr-o prima inregistrare difuzata duminica seara de Romania TV, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, i-ar spune procurorului Jean Uncheselu ca isi doreste sa "ajunga mai repede" la "domnul premier” care a semnat "contractele cu casele".

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, pe Facebook, ca luni dimineata va sesiza Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile aparute in spatiul public referitoare la solicitarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se "ajunge la premierul Sorin Grindeanu".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.