Business 31 Mai 2017 14:30
Numarul angajatilor romani care isi doresc sa faca trecerea spre antreprenoriat creste de la un an la altul. Acelasi lucru poate fi spus si despre studenti - potrivit unui studiu APT publicat anul trecut, jumatate dintre acestia ar vrea sa porneasca o afacere pe cont propriu. Cum reusesti insa sa iei startul, cand jobul full time sau studiile nu iti lasa prea mult timp sa testezi, mai intai, diverse solutii?

Infiintarea unui business vine cu o multime de provocari pentru un antreprenor aflat la inceput de drum. Unul dintre primii pasi, de multe ori esential pentru succesul proiectului, il reprezinta testarea ideilor si solutiilor, inainte de lansare si inainte de a renunta la locul de munca. Este o etapa pe care orice mentor de business o recomanda, din motive foarte simple si pragmatice:

  • afli daca solutia oferita de afacerea ta rezolva o problema reala a pietei
  • piata nu stie insa cum ar trebui sa arate solutia si atunci este important sa testezi daca ideea ta este inovatoare
  • afli ce cred oamenii din jur, in special cei care au facut pasul spre antreprenoriat inaintea ta, despre potentialul ideii pe care vrei sa o implementezi
  • eviti costurile de investitie inutile
  • realizezi un plan si un buget care corespund realitatii si raspunsurilor primite din piata, de la cunoscuti si din comunitatea de business
  • eviti alte riscuri majore, ca pierderea locului de munca, inainte de a avea o strategie sigura pentru noul proiect

Mai concret, ce ar trebui sa faci, ca sa iti poti testa ideile mai intai in timpul liber, inainte de pasul decisiv:

1. Dintre toate ideile de mai sus, discutiile cu oamenii de business - antreprenori sau manageri - sunt poate cele mai importante, pentru ca iti ofera o perspectiva noua si cat mai diversa si te pun in tema in legatura cu posibilele riscuri. In plus, inscrierea intr-o comunitate antreprenoriala, cum este BT Club, participarea la evenimente si la intalnirile one-to-one cu oameni care au aceleasi interese ca si tine sunt lucruri pe care le poti face in weekend, in afara orelor de serviciu si care te pregatesc pentru ceea ce urmeaza.

2. Testeaza ideea de afacere in vacanta sau in concediu. Angajat full time sau student, daca te-ai decis ca antreprenoriatul este pentru tine, trebuie sa stii de la bun inceput ca acest pas va aduce si cateva sacrificii. Munca pe cont propriu, cu atat mai mult cu cat este vorba despre o afacere, consuma resurse mari de timp si energie si nu se incadreaza in tiparul „de la 9 la 5”. Obisnuieste-te cu noul stil, evita riscurile si castiga timp, transformand o parte din vacanta in perioada de testare a ideilor tale de business. Poti incepe cu initiative de mica anvergura, ca realizarea unui e-book, sau chiar cu un demo pentru ceea ce vei face ulterior - poti testa produsul sau serviciul, printr-un prototip, de exemplu.

Citeste si:
Adidas Ozweego - adidași la modă care vor fi un hit în această vară
Adidas Ozweego - adidași la...

3. Creeaza un site si testeaza-l in social media. Daca nu este inca momentul pentru un anunt oficial si nu vrei sa spui prea multe despre ideea ta, inainte sa se concretizeze, poti crea o prezentare online care reflecta, pentru inceput, doar o parte a proiectului tau. In acest mod, testezi reactiile comunitatii social media fata de conceptul si inovatia care stau la baza ideii tale de business.

Cat de utile iti sunt ideile de mai sus, in vederea pasului decisiv in directia antreprenoriatului. Tu cu ce ai incepe?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.