Business 18 Mai 2017 11:17
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi, in cadrul dezbaterii „Cine face politica penala in Romania”, ca o astfel de politica trebuie promovata si aplicata in acord cu standardele constitutionale”, el avand „ferma convingere” ca, dupa multe decizii de neconstitutionalitate, Codurile penale nu sunt inca in parametrii constitutionali.

„Pornind de la tema dezbaterii «Cine face politica penala in Romania», dam implicit raspuns la cea de-a doua intrebare: exista in Romania cu adevarat o politica penala coerenta, structurata, o politica penala in raport cu realitatile socio-economice din Romania, in acord cu acel comportament antisocial care determina represiunea penala? Avem cu adevarat o politica penala care sa fie coerenta si care sa respecte standardele constitutionale, avem cu adevarat o politica penala in acord cu standardele europene? Acestea cred ca sunt intrebarile la care trebuie sa raspundem”, si-a inceput discursul ministrul Justitiei.

El a tinut sa precizeze ca politica penala trebuie sa aiba coerenta, stabilitate si sa fie aplicata in parametrii constitutionali.

”O prima subliniere pe care as putea sa o fac e aceea ca politica penala trebuie sa fie structurata, fundamentata, sa aiba coerenta, stabilitate si sa fie aplicabila in parametrii constitutionala nu numai celor de azi si celor de maine, de raspoimaine pentru ca, pana la urma, comportamentul cetateanului in respect fata de legea penala se formeaza greu si pe temren lung, fara schimbari luate in conditiile lipsei de dezbatere parlamentara”, a completat ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a mai spus ca „avem prea multe incriminari in legile speciale care, pana la urma, sunt de natura sa afecteze ceea ce se numeste calitatea legii, calitatea legii care e definita in jurisprudenta Curtii Europene”.

”Calitatea legii care este definita in conventia europeana se deduce din exigentele Constitutiei, o lege in general, cu atat mai mult o lege penala care trebuie sa fie previzibila, predictibila, sa aiba claritate, astfel incat cetateanul sa o inteleaga”, a adaugat el.

Ministrul a sustinut ca „politica penala trebuie adoptata, promovata si aplicata in acord cu standardele constitutionale”.

„Putem spune ca ea este adoptata? Teoretic, da. Practic, numeroasele deciziile de neconstitutionalitate ne contrazic si am ferma convingere ca, dupa aceste multe decizii de neconstitutionalitate, Codul penal, Codul de procedura penala nu este inca in parametrii constitutionali, pentru ca sunt multe alte norme care nu au fost supuse controlului de constitutionalitate si de aici nu prezumam ca ele sunt constitutionali, ci doar relativ prezumam aceasta stare de constitutionalitate a lor”, a subliniat ministrul Justitiei.

Citeste si:
Iordache: A lua de la zero discutiile pe Codurile penale,...
Iordache: A lua de la zero...

Tudorel Toader a mai spus ca „Parlamentul face politica penala, iar Guvernul trebuie sa-si indeplineasca competentele complementare pe care le are in elaborarea politicii penale”, scrie News.ro.

”Un rol decisiv il are si CCR. Nu face politica penala, CCR este definita ca fiind un legiuitor negativ, care nu adopta norme si statueaza care dintre normele adoptate de catre Parlamennt sunt in contradictie cu legea fundamentala. CCR nu face politica penala, CCR asigura aplicarea, intrarea in vigoare normelor penale”, a completat el.

In incheiere, Tudorel Toader a spus ca Romania are o politica penala ce are nevoie in continuare de reconsiderari si stabilitate.

”Eu cred ca avem o politica penala care se structureaza, care s-a structurat destul de bine prin racordare la standardele europene si constitutionale, o politica penala ce are nevoie in continuare de reconsiderari, de stabilitate pentru ca comportamentul de respect fata de norma penala, comportamentul loial fata de valorile constitutionale se forrmeaza in timp si nu se impune prin aplicarea pedepsei”, a conchis Tudorel Toader.

Citeste si:
Alina Gorghiu: Urmeaza control de constitutionalitate pe cele trei...
Alina Gorghiu: Urmeaza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.