Cele opt banci participante la licitatie au oferit 2,33 miliarde lei, de peste doua ori mai mult fata de valoarea anuntata.

Certificatele de trezorerie nu au dobanda, randamentul fiind calculat ca diferenta intre pretul de vanzare, mai mic decat valoarea nominala, si valoarea pe care statul o va plati la scadenta, care este chiar valoarea nominala.

La licitatia de joi, randamentul mediu ponderat a fost de 0,87%, iar cel maxim de 0,89%.

In 6 aprilie, la ultima licitatie pentru aceeasi scadenta, Ministerul Finantelor a plasat certificate de trezorerie pe un an de 800 milioane lei, la un randament mediu de 0,90%.

Ministerul Finantelor si-a propus pentru luna mai sa imprumute de pe piata interna 3,7 miliarde lei, din care 1 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,7 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni, la care s-ar putea adauga 405 milioane lei prin licitatii suplimentare.

In 2017, nevoia de finantare a statului este in crestere, in conditiile in care Guvernul a prevazut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), fata de nivelul de 2,41% din PIB atins in 2016.

Comisia Europeana si multi analisti se asteapta la un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2017, din cauza supraestimarii de catre Guvern a veniturilor bugetare si a valorii PIB.