Business 8 Mai 2017 14:24
Stimularea productivitatii angajatilor este foarte importanta pentru buna functionare a oricarei companii, iar orice manager s-a confruntat macar o data cu angajati obositi, care nu mai puteau da randament sau nu erau motivati sa duca la bun sfarsit o sarcina. Crearea unui mediu de munca placut si propice dezvoltarii personale si profesionale presupune mai multe etape, iar factorii externi sunt la fel de importanti ca si cei interni.

Nu exista o reteta unica pe care o poti aplica in fiecare caz, avand in vedere faptul ca fiecare angajat, respectiv companie, are specificul sau, insa exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a creste productivitatea in compania ta:

1. Recunoaste meritele angajatului

Consensul general este acela ca salariul marit, precum si sporirea beneficiilor oferite duce la angajati mai productivi, insa acest lucru nu se aplica mereu – important este de asemenea ca angajatul sa se simta util pe postul pe care il ocupa, sa aiba parte de recunoasterea muncii sale si sa fie tratat cu respect.

Conform unui studiu realizat de Globoforce in 2013 si citat de inc.com, 89% din oameni sunt mai motivati atunci cand li se aduce la cunostinta ceea ce fac bine, decat atunci cand li se atrage atentia asupra a ceea ce nu fac bine (sunt criticati) si aproape 80% din participantii la studiu cauta ca acea recunoastere a efortului sa li se ofere imediat ce activitatea a fost finalizata.

2. Creeaza conditii optime de lucru

Nu doar factorii interni, cei care tin de angajat, pot afecta productivitatea in munca, ci si cei externi, de aceea crearea conditiilor de lucru optime trebuie sa fie o prioritate. Un lucru putin stiut este acela ca lumina are un impact semnificativ asupra proceselor biologice, iar din aceasta cauza, multi dintre cei care lucreaza in birouri au o productivitate mai scazuta, daca acestea nu sunt luminate corespunzator.

Pe philips.ro, de exemplu, exista o gama de corpuri de iluminat care recreeaza ritmul luminii naturale, permitand angajatilor sa regleze intensitatea luminii pe parcursul unei zile de lucru, in functie de specificul activitatii. O astfel de investitie te-ar putea ajuta sa cresti performanta angajatilor tai pe termen lung, mai ales spre sfarsitul programului, cand lipsa luminii naturale poate crea somnolenta si randament scazut.

3. Gaseste cele mai eficiente metode de comunicare

Pare ceva stiut de majoritatea directorilor de companii – comunicarea este o unealta foarte puternica in buna functionare a oricarei organizatii, insa evolutia tehnologiei a afectat modul in care se comunica sarcinile.

Conform unui studiu realizat de McKinsey Global Institute, citat de zenefits.com, citirea e-mailurilor de catre angajati le ocupa acestora aproximativ 28% din zi, fapt care le afecteaza productivitatea, facandu-i sa piarda timpul. Asadar, ar fi de preferat sa recurgi la comunicarea fata in fata, si sa lasi e-mailurile doar pentru situatiile care impun ca unica solutie comunicarea virtuala.

4. Ofera recurent sesiuni de training

Citeste si:
Eliberează-ți mintea de tot ce doare: modalități ușoare de a alunga...
Eliberează-ți mintea de tot...

Multe companii ofera training angajatilor doar la inceput, dar acest lucru poate fi ineficient. Daca vrei sa ai angajati productivi, raspunde-le la intrebari, ofera-le asistenta constanta, nu te astepta ca ei sa invete totul in timp ce activitatea sau proiectul respectiv deja se desfasoara, acest lucru ii va irita, ii va face sa se simta confuzi si le va scadea performanta. De asemenea, unii angajati nu isi comunica mereu nelamuririle, pentru a da impresia ca se descurca in orice situatie sau pentru a nu deranja, de aceea este bine sa preintampini ambiguitatile, pregatindu-i pentru toate sarcinile care pot aparea in cadrul job-ului, precum si pentru situatiile neprevazute.

5. Ofera posibilitatea lucrului de acasa, daca este posibil

Daca specificul companiei sau job-ului pe care il presteaza angajatii iti permite sa le oferi posibilitatea sa lucreze si de acasa, ar trebui sa o iei in calcul – paradoxal, s-ar crede ca angajatii sunt mai putin productivi cand lucreaza de acasa, unde nu sunt supravegheati indeaproape, unde mediu de lucru nu este atat de organizat sau strict, dar studiile ne arata exact opusul - oamenii care lucreaza de acasa sunt cu 13% mai productivi decat angajatii care lucreaza in birouri.

Citeste si:
Top 5 investitii necesare pentru o afacere stabila
Top 5 investitii necesare...

Acestia sunt doar cativa din pasii pe care ii poti urma si implementa in propria companie, pentru a-ti atinge obiectivele, dar, cu siguranta, nu sunt singurii pasi posibili. Tu cum iti motivezi angajatii sa fie mai productivi?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.