Tinerii romani interesati sa devina antreprenori au la dispozitie cateva programe care sa le sprijine dezvoltarea si care sa le finanteze ideile.

Doi din zece tineri intentioneaza sa demareze o afacere in urmatorul an, arata un studiu realizat de Romanian Business Leaders (RBL). Aceste date reprezinta o veste buna intr-un peisaj de business ca al tarii noastre, care se situeaza pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste numarul IMM-urilor active. Iata ce programe au la dispozitie cei care isi doresc sa devina antreprenori si sa puna bazele unui business:

1. Platforma prin care tinerii pasionati de business sunt incurajati sa-si urmeze visul si sa-si expuna ideile

Platforma Y, un proiect educational dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor, a primit numele generatiei careia ii este adresat si reprezinta un program prin care tinerii sunt incurajati sa-si expuna ideile despre mediul de business din Romania. Acest proiect le inlesneste tinerilor calea catre o finantare pentru un start-up, dar si catre o bursa internationala la Oxford Summer Business School sau un internship din care pot invata mai multe despre lumea afacerilor.

Acesta platforma nu isi propune rasplatirea celei mai bune idei de business, ci incurajarea tinerilor care vor sa intre in mediul de afaceri. Sunt rasplatite viziunea si determinarea, nu ideea de a lansa un anume produs sau serviciu.

2. Start-Up Nation, programul prin care statul finanteaza afacerile la inceput de drum

Prin program Start-Up Nation, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, afacerile la inceput de drum sunt incurajate prin granturi care pot ajunge pana la 200.000 de lei. Inscrierile ar putea incepe pe data de 2 mai, a declarat secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Harry Ilan Laufer, citat de Agerpres.

Cei interesati sa obtina finantare prin acest program trebuie sa depuna online planurile de afaceri ale firmelor. In cadrul acestui program au prioritate companiile ce au ca domeniu de activitatea industria IT, industriile creative, serviciile si comertul.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Perioada de inscriere este de 30 de zile, iar evaluarea cererilor si stabilirea punctajului acordat fiecarui plan de afaceri se vor face automat. „Va fi o procedura simpla si transparenta, punctajul fiind acordat automat de acest algoritm de calcul, iar in clipa in care urmeaza sa aplicati veti sti foarte bine punctajul pe care il obtineti”, a declarat Harry Ilan Laufer, in cadrul unei dezbateri publice.

3. Tinerii romani pot obtine si bani de la UE pentru a dezvolta afaceri

Un alt program util antreprenorilor la inceput de drum este Romania Start-Up Plus, finantat prin Programul Operational Capital Uman (POCU). Obiectivul acestui program este sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana, iar bugetul total este unul impresionat, de 105 milioane de euro. Suma maxima pe care o poate primi un antreprenor este de 40.000 de euro.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Finantari europene se pot obtine si prin programul Operational Regional (POR), prin care se pot accesa sume intre 25.000 si 200.000 de euro. Pentru o astfel de finantare, tinerii romani pot depune proiectele pana la 27 aprilie 2017.

Uniunea Europeana ofera fonduri si pentru cei care vor sa dezvolte un business in zona agricola. Cei interesati pot primi subventii de 50.000, pana la 70.000 de euro (pentru afaceri in agroturism) prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Dupa cate se vede, anul 2017 pare a fi unul excelent pentru cei care vor sa treaca de la statutul de angajat la cel de patron, iar aceste proiecte si programe sunt in masura sa-i incurajeze pe doritori.

Sursa foto: Stock Rocket/ Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.