O strategie bine pusa la punct pentru managementul riscului este vitala pentru orice antreprenor.

Managementul riscului trebuie sa se numere printre elementele-cheie luate in considerare de orice antreprenor, atunci cand isi deschide un business. Statisticile arata ca doar 44% din startup-uri reusesc sa ramana pe piata mai mult de patru ani, iar principala cauza a disparitiei lor este legata tocmai de acest lucru: un management defectuos al riscului. Chiar si persoanele juridice trebuie sa se protejeze impotriva unor situatii care le-ar putea pune capat activitatii. Iata care sunt cele mai importante masuri de prevenire a riscurilor:

Acoperirea in cazul producerii unui prejudiciu

Orice activitate este supusa riscului unor erori umane, iar pagubele in acest caz pot costa mult orice afacere. Atunci cand inchei un contract, iti asumi responsabilitatea indeplinirii obiectivelor stipulate in acordul pe care l-ai semnat. Insa, in conditiile in care nu te poti achita de acele responsabilitati corect sau pana la capat, le poti cauza prejudicii clientilor tai, iar acestia pot cauta sa isi recupereze paguba in instanta. Pentru a evita o astfel de situatie neplacuta, care le poate afecta si reputatia, orice prestator de servicii ar trebui sa aiba o asigurare de raspundere profesionala ca aceasta, care sa ii acopere atat prejudiciul provocat, cat si cheltuielile conexe, astfel incat impactul unui incident sa fie minim.

Rezolvarea problemelor inca de la aparitia primelor semne

Asa cum este indicat sa tratezi o boala inca de la primele simptome, asa si o afacere trebuie sa rezolve problemele inca din primul moment si sa nu astepte ca acestea sa escaladeze pana scapa de sub control. Corey Blake, CEO-ul Round Table Companies, este de parere ca un business in care oamenii fac simulari ale unor situatii de criza si sunt pregatiti pentru a avea viteza de raspuns si o reactie corecta are sanse mai mari sa supravietuiasca oricarui incident. El subliniaza si importanta actionarii cat mai devreme, astfel incat impactul sa fie minim, iar problemele rezolvate inainte sa se cronicizeze.

Angajarea celui mai bun contabil

Contabilitatea este domeniul in care nicio companie nu ar trebui sa faca economii, cand vine vorba despre alegerea persoanei care se ocupa de situatia financiara a companiei. Exista numeroase legi si reguli legate de activitatea businessului tau si este mult prea riscant sa pornesti la drum fara o persoana de incredere, care sa aiba cunostintele si experienta necesare pentru a te ajuta sa faci cele mai bune alegeri pentru afacerea ta.

Citeste si:
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, urmărit penal de DNA pentru...
Robert Negoiță, primarul...

Asocierea cu persoane cu reputatie imaculata

Andy Karuza, fondatorul companiei Brandbuddee, a invatat pe propria piele ce inseamna sa te asociezi cu persoane neserioase sau cu o reputatie indoielnica. „Toate contractele pe care le inchei trebuie sa protejeze imaginea companiei tale. Imagineaza-ti ca firma este copilul tau. Ea este creatia ta si exista oameni care depind de bunastarea ei. Un bun antreprenor pune nevoile companiei sale deasupra ego-ului sau si ia decizii rationale atunci cand stabileste cu cine sa se asocieze sau pentru cine sa presteze servicii”, spune Karuza.

Obtinerea platilor in avans

Pentru a functiona, orice afacere are nevoie de un „cash-flow” constant, pe care nu il poate obtine daca nu insista sa primeasca in avans 30-50% din banii clientilor. Este modalitatea prin care un antreprenor se poate asigura ca acel client poate achita onorariul pentru o comanda si ca nu se va alege apoi cu stocuri in plus, pe care nu le poate vinde.

Citeste si:
Ținute office pentru antreprenoare: 4 recomandări utile
Ținute office pentru...

Un startup pornit cu toate masurile de siguranta asumate are sanse mai mari sa gaseasca stabilitate si succes, mai ales daca rezista in primii ani si reuseste sa isi construiasca o imagine favorabila, de incredere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.