Cele mai tranzactionate actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, incluse in indicele principal BET, au inregistrat cresteri de 13%. Avansul este similar in RON cu cel in USD, urmare a stabilitatii monedei nationale.

Romania se claseaza pe locul al saselea in topul celor mai mari 50 economii ale lumii, dupa tari ca Argentina, Polonia sau Brazilia. Cele mai mari burse din lume au urcat si ele, insa intr-un un ritm mai lent. Conform datelor Morgan Stanley Capital International (MSCI), bursele din intreaga lume au urcat, in medie, cu 6% in primele 2 luni din 2017, se arata in comunicatul remis 9AM.ro.

„Daca ne uitam la toate tarile si luam in calcul marimea economiilor lor, doar cinci alte state sunt inaintea noastra in lume in ceea ce priveste ritmul de crestere. In cate domenii v-ati astepta sa vedeti Romania in Top 10 in lume? Acum, Romania este a sasea in ceea ce priveste cele mai mari cresteri inregistrate in randul pietelor de capital din lume si ocupa locul al treilea la nivelul Uniunii Europene. Mai mult decat atat, bursa din Romania se numara printre putinele din intreaga lume care da dovada de constanta in ceea ce priveste evaluarea activelor, fiind de asemenea <<pe plus>> daca ne uitam la rezultatele din ultimii trei ani. Bursa de Valori Bucuresti a progresat subtantial fata de nivelul din urma cu cinci ani, iar eforturile continue de a asigura promovarea pietei de capital la statutul de piata emergenta sunt esentiale,” a spus CEO-ul BVB Ludwik Sobolewski.

Ritmul substantial de crestere nu este insa singurul aspect remarcabil al pietei de capital romanesti.

„Un alt element cheie este ca investitorii au fost recompensati cu randamente totale pozitive timp de cinci ani la rand. Analizati cu atentie ce se intampla in pietele internationale si veti observa ca majoritatea burselor care au avut cresteri accelerate, asa cum a fost si cazul Bursei de Valori Bucuresti, au avut si scaderi in ultimii ani, spre deosebire de noi care am crescut in special ca urmare a dividendelor consistente pe care le ofera piata de capital romaneasca. Ceea ce putem retine din acest aspect este ca performanta pietei locale de capital nu este una de conjunctura, ci are la baza o combinatie de fundamente macroeconomice, performanta pe termen lung si dividende ridicate,” a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

Citeste si:
[comunicat de presa] Finalizare proiect "GRANT PENTRU CAPITAL DE...
comunicat de presa ...

Cu astfel de cresteri, Romania ramane atractiva pe baza indicatorilor de profitabilitate a companiilor. Daca actiunile tranzactionate la New York Stock Exchange sunt evaluate la de 22 ori profitul net, conform Bloomberg, companiile romanesti incluse in BET erau evaluate la de 13 ori profitul net, ceea ce inseamna ca investitia in companiile romanesti se recupereaza in medie cu 9 ani mai repede fata de piata americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.