Nu sunt rare situatiile in care cheltuielile sau nevoile sa depaseasca veniturile intr-o anumita luna, iar solutia vine sub forma unui credit. Desigur, inainte sa faci un imprumut, este ideal sa te informezi cu privire la variantele pe care le ai la dispozitie, precum si conditiile cu care vine la pachet un credit asa incat sa nu cazi intr-o capcana si sa te indatorezi peste masura.

Romanii care isi doresc sa acceseze un credit cu o valoare mica au la dispozite fie bancile, prin creditele de nevoi personale, fie un card de credit, fie institutiile non-bancare. Iata ce presupune fiecare dintre ele si care le sunt avantajele:

1. Imprumuturile rapide pana la salariu. Ce sunt si ce conditii impun

Un imprumut rapid, de o valoare mica se poate obtine de la institutiile non-bancare, cunoscute publicului larg sub numele de IFN-uri. Pe piata exista mai multe astfel de institutii, fiecare venind cu propriile conditii. Unele dintre ele ofera inclusiv credite fara dobanda, aceasta companie este un exemplu in acest sens. Pe pagina ei poti gasi inclusiv un calculator de credit, asa incat sa vezi conditiile in functie de suma imprumutata. Poti face diverse simulari pentru a stabili cat iti permiti sa imprumuti.

Acest tip de credit este folosit de obicei pana la salariu. Practic, daca ai o nevoie urgenta de bani si nu mai poti astepta pana la data la care iei banii de la angajator, poti apela la un astfel de IFN. Alte avantaje ale imprumuturilor de la IFN-uri sunt reprezentate de timpul scurt de procesare – poti primii banii chiar in urmatoarea ora. Procedura e foarte simpla: aplici online completand formularul, apoi banii ii vei ridica de la bancomat, caci iti vor fi pusi in cont.

Este un tip de credit la care apeleaza, conform unui studiu realizat de GFK, circa 15% dintre romanii cu acces la internet, iar motivele cel mai des invocate sunt renovarea locuintei, precum si alte nevoi casnice, dar si rezolvarea unor nevoi personale neprevazute sau a unor urgente medicale.



2. Creditele de nevoi personale de la banci au o valoarea minima destul de ridicata

In acest caz, conditiile se schimba. Creditele de nevoi personale pot atinge o valoare mai ridicata si nu se acorda niciodata fara dobanda. Procedurile in cazul lor sunt mai stufoase, e nevoie de adeverinte de la angajator, de aprobarea dosarului de credit, dar si de niste comisioane pentru analizarea dosarului.

Un alt lucru pe care ar trebui sa-l stii este si faptul ca aceste imprumuturi au de obicei un prag minim situat undeva la 5.000 de lei (in functie de banca), asadar nu poti imprumuta mai putin de atat. Este, practic, urmatorul nivel dupa imprumutul rapid de la IFN, se acorda pe o perioada mai lunga de timp si suma este mai mare.

3. Cardul de credit sau descoperirea de card, variante care te pot instiga sa cheltui mai mult

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Alte variante populare de a dobandi sumele de care ai nevoie la un anumit moment sunt cardul de credit sau descoperirea de card. Cardul de credit este util in general la cumparaturi, si nu pentru a scoate bani gheata de la bancomate de pe el. Dobanzile pot fi destul de mari, iar cea mai mare problema a lor este riscul de a face cumparaturi impulsive si inutile. Cardul de credit facut cu un scop precis, de a cumpara ceva anume, poate fi, insa, o varianta avantajoasa.

Descoperirea de card vine atasata de cardul tau de salariu, la cerere, bineinteles. Ea este in valoare de cateva salarii (intre 3 si 7) si de cele mai multe ori faciliteaza cumparaturi care nu sunt neaparat necesare. Vanzand banii acolo, multe persoane tind sa-i cheltuie pe lucruri care nu sunt prioritare, acumuland in felul acesta datorii.

Numarul romanilor cu restante la banci si institutii financiare este de peste 600.000 de persoane, arata datele Biroului de Credit, iar daca nu vrei sa le ingrosi randurile, e cazul sa te informezi in legatura cu toate solutiile pe care le ai la indemana.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Sursa foto: Mentari Merah Studio/Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.