Anul 2017 se anunta unul concurential pe piata constructiilor din Romania. Tara noastra a reusit sa surclaseze statele din Europa Centrala si de Est la capitolul investitii in spatii de birouri.

In 2015, Romania a inregistrat a doua cea mai mare suprafata de metri patrati inchiriati in zona centrala si de est a Europei, fiind surclasata doar de Polonia, scrie Agerpres. Bucurestiul a atins o cifra-record de 70.000 de metri patrati inchiriati, dar a fost depasit de Varsovia. Cu toate acestea este de asteptat ca datele pentru anul trecut sa arate o crestere semnificativa a spatiilor de birouri inchiriate companiilor.

Dupa ce agentiile de rating au inclus Romania pe lista destinatiilor atractive de business, numeroase companii din tari precum Olanda, Franta, Germania, Austria sau Elvetia si-au deschis operatiuni si au investit masiv in tara noastra. Exista insa si un pericol pentru suprasolicitarea pietei de spatii de birouri, atrage atentia omul de afaceri Liviu Tudor, presedintele Genesis Development.

„Mai multe companii germane precum Deutsche Bank sau Allianz au intrat pe piata din Romania, inchiriind suprafete mari de birouri, iar altele, deja prezente, si-au extins operatiunile si ma astept sa urmeze noi extinderi. Au fost anuntate mai multe dezvoltari speculative sau bazate pe relocari, care vor conduce inevitabil la un grad de ocupare nesustenabil”
, crede presedintele Genesis Development, in conditiile in care in prezent gradul de neocupare este de 14%, in Capitala.

De aceea, parcurile de birouri Novo Park si West Gate Park si-au concentrat eforturile in directia imbunatatirii spatiilor, a instalatiilor si a infrastructurii cladirilor, astfel incat acestea sa corespunda pretentiilor si nevoilor companiilor. In prezent, in Bucuresti exista sub 50% de metri patrati clasa A per capita, fata de orice alta capitala din Europa de Est, iar dezvoltatorii care doresc sa isi creasca gradul de ocupare si sa obtina profituri vor trebui mai intai sa investeasca in calitatea spatiilor de lucru si aducerea lor la standardele europene.

Cresterea economica mare si inflatia mica, factorii atractivi pentru multinationale

Marile corporatii care vin in Romania sunt atrase de forta de munca buna si ieftina, dar si de chirii, care sunt cele mai mici din Europa de Est. Si conditiile economice sunt cat se poate de benefice pentru investitorii straini. Romania a reusit sa aiba cea mai spectaculoasa crestere economica din Uniunea Europeana, depasind cu mult estimarile analistilor. La asta se adauga si inceputul in forta din 2017, cand Romania a fost inclusa in statisticile europene drept tara cu a doua cea mai scazuta rata a inflatiei anuale din UE. In ianuarie, rata inflatiei a fost de doar 0,3%, in timp ce in zona euro indicatorul a crescut puternic si se aliniaza cu tinta Bancii Centrale Europene, scrie Economica.net.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Romania a fost depasita doar de Irlanda, cu o rata a inflatiei de 0,2%. Pe urmatoarele locuri in top se mai situeaza Bulgaria, cu 0,4%. Potrivit comunicatului publicat de Eurostat, lucrurile arata mai rau in zona euro, unde rata anuala a inflatiei a crescut de la 1,1%, cat era in decembrie, la 1,8%, sub pragul de 2% tintit de BCE. La polul opus, Belgia, Letonia, Spania si Estonia conduc in topul tarilor cu cele mai mari rate ale inflatiei. Eurostat mai mentioneaza si ca inflatia a crescut mai ales din cauza scumpirii carburantilor si a energiei termice pe perioada sezonului rece.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.