Ordonanta de Urgenta 2/2017, care a stabilit ca studentii vor putea calatori gratuit cu trenul in orice directie si ori de cate ori doresc incepand de la 1 februarie, ar putea sa fie in curand modificata. Actul este in prezent in lucru in comisiile permanente ale Senatului, unde s-au propus 2 modificari substantiale.

Astfel, in comisia de Buget senatorii Eugen Teodorovici (PSD) si Florin Citu (PNL) au propus ca gratuitatea se se aplice doar "pe distanta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care se afla unitatea de invatamant la care frecventeaza cursurile". O alta modificare propusa in aceeasi comisie a fost ca masura sa li se aplice si elevilor din clasele IX-XII. Ambele amendamente au fost admise.

De asemenea, in comisia pentru munca, familie si protectie sociala s-a adoptat o modificare prin care de gratuitate beneficiaza doar studentii "cu varsta de pana la 35 de ani" (in textul initial nu exista nicio limita de varsta). Ordonanta mai trebuie sa treaca si prin comisia de invatamant a Senatului.

Ulterior, senatorul PNL Florin Citu a anuntat pe Facebook, ca renunta la amendamentul prin care gratuitatea la calatoriile cu trenul pentru studenti este restransa doar la calatoriile de la localitatea de domiciliu in orasul in care isi fac studiile. Citu sustine ca amendamentul sau a fost admis de catre PSD doar ca sa mascheze alte ”cheltuieli faraonice” prevazute in bugetul pe 2017.

”Din datele analizate am constat ca din 100% numar de studenti din Romania doar o mica parte, sub 30%, se deplaseaza in alte destinatii cu trenul decat destinatia pentru care a fost gandita aceasta facilitate (domiciliu-centru universitar). Asta insemna ca, de fapt, aceasta promisiune a PSD-ului pentru studenti a avut doar un scop electoral. Suma care afecteaza bugetul de stat este nesemnificativa relativ la alte cheltuieli complet faraonice pe care le face PSD”, a scris Citu. El acuza ca PSD i-a intins o capcana prin admiterea amendamentului sau la dezbaterea OUG 2/2017 in comisia de buget-finante a Senatului. ”N-am sa cad in capcana PSD-ului, care a fost de acord cu restrictionarea acestor subventii, pentru ca pur si simplu nu cred ca merita. De aceea renunt la amendament”, precizeaza liberalul conform stirileprotv.ro.