Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a sustinut miercuri, o conferinta de presa in care a adus precizari referitoare la modificarile facute Codului Penal.

Ministrul Iordache a sustinut ca a tinut cont de „toate observatiile” pe care le-a primit pe marginea proiectelor adoptate in sedinta de marti si ca adoptarea acestor proiecte era impusa de mai multi factori.

In privinta proiectului de lege privind gratierea, adoptat de Guvernul Grindeanu si trimis spre dezbatere Parlamentului, Iordache a invocat, din nou, conditiile din penitenciare. „Proiectul legii gratierii nu vizeaza nici criminali, nici violatori, nici pe cei care au facut fapte grave, nici coruptii, nici persoane sau oameni politici”, a declarat ministrul Justitiei.

Referitor la ordonanta care amendeaza Codurile penale, Iordache a vorbit despre o „obligatie” a Guvernului, in conditiile in care „vechea guvernare si vechiul Parlament” nu si-au indeplinit obligatia de a pune Codul penal si Codul de procedura penala in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, in termen de 45 de zile de la publicarea motivarii deciziilor.

Florin Iordache: "Pai, ce vreti urgenta mai mare cand exista practica neunitara?”

„Avem nevoie de o lege clara, concisa si care sa poata sa fie aplicata usor, fara sa avem distorsiuni", a declarat Iordache, aratand ca el s-a consultat „inclusiv cu societatea civila”.

Ministrul Justitiei a mai sustinut ca prin „aceasta masura de politica penala” a urmarit „un echilibru intre puterile statului” si ca Parlamentul va avea ultimul cuvant.

Florin Iordache s-a referit si punctual la unele dintre modificarile adoptate. De pilda, in ceea ce priveste abuzul in serviciu, acesta a aratat ca exceptarea in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii unor acte normative „nu este un element de noutate absoluta in Romania”.

De asemenea, in privinta plafonului de 200.000 de lei introdus drept conditie in definirea infractiunii de abuz in serviciu, seful MJ a sustinut: „Am avut in vedere legislatia internationala, jurisprudenta CEDO, opiniile Comisiei de la Venetia, deciziile Curtii Constitutionale”.

Citeste si:
Florin Iordache: Amânarea creșterii alocațiilor este...
Președintele Consiliului...

Iordache a invocat mai departe art. 183 din Codul penal, care stabileste ca „prin consecinte deosebit de grave se intelege o paguba materiala mai mare de 2.000.000 lei”. „S-a apreciat ca un cuantum de 10 ori mai mic este in concordanta”, a declarat ministrul Justitiei.

Florin Iordache a mai spus ca „sunt eronate” opiniile si afirmatiile potrivit carora modificarile aduse Codurilor penale ar determina dezincriminarea unor infractiuni, aratand ca in continuare „vor exista raspunderea civila si discplinara”.

Nu in ultimul rand, seful MJ a subliniat ca punctul de vedere al CSM ar fi doar consultativ si ca „oportunitatea este a ministrului”. „Pai, ce vreti urgenta mai mare cand exista practica neunitara?”, a aratat Iordache.

Citeste si:

CE: Lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu mare ingrijorare evolutiile din Romania

Citeste si:
Dancila: Guvernul Orban a sfidat Romania cu cele 25 de OUG-uri adoptat
Dancila: Guvernul Orban a...

Nicusor Dan catre parlamentarii PSD: Sunteti niste HOTI!

UDMR: Nu suntem de acord cu decizia Guvernului; modificarea codurilor prin OUG, o greseala imensa

Tariceanu: Singurul loc democratic de dezbatere e Parlamentul

Politistii, chemati la protest in Piata Victoriei

Ordonanta de Urgenta privind modificarea codurilor penale a fost inregistrata marti la Senat


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.