Cu totii ne dorim mai mult timp liber la dispozitie, pe care sa-l dedicam lucrurilor care ne fac placere. Insa, cand ai un program incarcat, este nevoie sa depui mai mult efort pentru a-ti elibera agenda.

Michael Fortino, un specialist in managementul timpului, a descoperit intr-un studiu ca, de-a lungul vietii, ne petrecem 7 ani in baie, 6 ani mancand, 5 ani stand la coada si 4 ani ne ocupa curatenia din casa. Un an cautam lucruri pierdute, opt luni citim mailuri, sase luni stam la semafor si 120 de zile ne spalam pe dinti. Surpriza a venit insa abia cand a analizat cat timp petrecem cu familia: doar 4 minute de conversatie pe zi cu partenerul de cuplu si 30 de secunde pe zi de conversatie cu copiii.

Daca vrei sa ai mai mult timp liber la dispozitie, secretul este sa economisesti minute pretioase din timpul pierdut degeaba. Iata ce poti face:

Obisnuieste-te sa faci plati si cumparaturi online

Din cei 5 ani din viata pe care ii petrecem la cozi putem salva enorm de mult timp daca ne folosim de orice tertip care ne ajuta sa scapam de statul la coada sau de un drum in plus. Facturile se pot plati foarte usor cu cardul, online, iti poti comanda haine si scapi de aglomeratia din magazine, poti comanda mancare si nu mai faci drumul pana la supermarket si salvezi timpul petrecut in bucatarie, preparand alimentele. Probabil deja folosesti aceasta metoda rapida si simpla de reincarcare a cartelei Vodafone, cu care platesti cel mai mic pret si pe care o ai la dispozitie indiferent de locul in care te afli. Adunate, aceste lucruri mici iti vor salva minute pretioase din timpul tau liber si nu vei mai simti mereu ca alergi dintr-o parte in alta pentru a plati facturi si a face cumparaturi.

Invata sa faci mai multe lucruri in acelasi timp

Daca adunam cei 4 ani de facut curat cu un an de cautat prin casa lucruri ratacite, ne dam seama cat de mult timp am putea castiga daca am fi mai organizati si am pune la cale o strategie, astfel incat curatenia din locuinta sa nu ne mai ocupe ore intregi. Mizeaza pe aparate electrocasnice care sa te ajute sa stergi si sa speli in acelasi timp, curata intotdeauna casa de sus in jos, pune hainele la spalat inainte sa te apuci de curatenie si lasa vasele la inmuiat in chiuveta sau pune-le in masina de spalat vase cat timp aspiri si dai cu mopul. Multitasking-ul in timp ce faci curat este singura strategie care chiar da roade si te ajuta sa iti mentii casa curata, dar sa nu iti ia o eternitate pana cand iti faci locuinta sa straluceasca.

Fii intotdeauna punctual

Doar 2% dintre oameni sunt mereu punctuali si nu este o coincidenta ca aceste persoane sunt mai respectate atat in cercul lor de prieteni, cat si la locul de munca. Punctualitatea este un semn de profesionalism si de curtoazie. Iar persoanele care ajung mereu la timp nu sunt doar vazute mai bine de catre ceilalti, dar reusesc sa isi organizeze mai bine programul si sa estimeze mai bine cat timp le va lua o anumita activitate, astfel incat in cele din urma reusesc sa aiba mai mult timp liber la dispozitie.

Citeste si:
De ce să ții cont înainte de a lua un credit ipotecar
De ce să ții cont înainte de...

Creeaza-ti un ritm de lucru cat mai rapid

Stii deja ca atunci cand esti in forma si ai energie, si viteza cu care faci lucrurile creste. Un tempo rapid este o calitate apreciata la serviciu, dar care isi arata adevarata valoare in viata ta personala. Cu cat reusesti sa termini mai repede cu indatoririle tale, cu atat reusesti sa salvezi timp pretios, pe care sa ti-l dedici tie sau celor dragi. De aceea, este recomandat ca atunci cand te apuci de o anumita sarcina, sa iti iei maximum o pauza de 5 minute pe ora. Asta te va ajuta sa iti pastrezi concentrarea, eficienta si viteza de lucru si sa devii un bun manager al timpului tau.

Cu cat inveti mai repede sa pui in aplicare aceste trucuri, cu atat vei reusi sa iti recastigi timpul liber si sa nu iti mai petreci orele prins in activitati neplacute sau plictisitoare. Numai asa vei reusi sa te dedici lucrurilor care iti fac cu adevarat placere si sa gasesti timp pentru hobby-uri sau pentru cei dragi.

Citeste si:
Adulții și timpul liber. De ce avem nevoie de jocuri?
Adulții și timpul liber. De...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.