Temperaturile extreme ar putea da peste cap sistemele clasice de incalzire si bugetul pentru intretinere asa ca trebuie sa stii ce alternative ai.

Intregul continent se confrunta in aceasta perioada cu temperaturi foarte scazute, iar Romania nu face exceptie. In cea mai geroasa noaptea a anului, termometrele au aratat in tara noastra si -30 de grade Celsius, noteaza Agerpres. Vestile meteorologilor ne fac pe toti sa ne gandim la metode alternative de incalzire a casei, cat si la moduri prin care am putea sa controlam mai bine bugetul alocat incalzirii. Iata care sunt cele mai eficiente si ieftine metode de incalzire a casei:

1. Sigura, eficienta si ieftina. O metoda prin care devii independent de sistemul central de incalzire

De ce sa depinzi de vechile CET-uri pentru incalzirea casei tale si pentru apa calda, cand ai la indemana o varianta mult mai ieftina si mai comoda pentru tine? Este vorba despre centrala de apartament, o investitie foarte inteligenta si care iti creste enorm confortul. In ultimii 6 ani, facturile pentru agentul termic au crescut cu 174%, in vreme ce incalzirea cu ajutorul unei centrale pe gaz duce la facturi cu circa 30% mai mici, la un nivel crescut de confort.

Avantajele sunt evidente – facturi mai mici, caldura si apa calda la discretie si la orice temperatura iti doresti, iar in cazul caldurii nu mai depinzi de acordul celorlalti locatari din bloc pentru a porni caloriferele in bloc, cum se intampla acum in unele cazuri. Este de ajuns sa te uiti la preturile acestor centrale termice pentru a vedea ca in scurt timp investitia se amortizeaza. Mai mult decat atat, daca optezi si pentru un termostat, poti controla temperatura din toata casa, centrala porneste si se opreste in functie de valoarea setata, iar tu ai parte de caldura in toata casa cu facturi lunare infime fata de varianta incalzirii centralizate.



2. Energia verde, o adevarata mina de aur si foarte eficienta pentru a incalzi o locuinta

Energia obtinuta dupa instalarea de panouri solare pentru incalzirea casei si pentru furnizare de apa calda este printre cele mai ieftine. Investitia initiala este una mai ridicata, insa merita pe deplin, pentru ca apoi costurile sunt derizorii. Amortizarea investitiei dureaza intre 2 si 5 ani, insa de ea te poti bucura apoi toata viata. Desigur, un lucru pe care nu trebuie sa-l uitam este si faptul ca este o metoda de incalzire prietenoasa cu mediul.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești confortul din locuință pe timp de iarnă
Cum să îți îmbunătățești...

La aspectul ecologic s-au gandit si autoritatile cand au formulat programul Casa Verde, prin care cei care isi doresc o casa eficienta din punct de vedere energetic pot sa beneficieze de finantare de la stat. Romanii care isi instaleaza panouri solare nepresurizate pot primi pana la 3.000 de lei, cei care instaleaza panouri solare presurizate pana la 6.000 de lei, iar cei care opteaza pentru pompe de caldura pot sa primeasca pana la 8.000 de lei.

3. Panourile radiante, o metoda noua prin care se fac economii substantiale

Panourile radiante pot reduce substantial cheltuielile in timpul iernii. Ele functioneaza pe curent electric si folosesc radiatii cu infrarosu pentru a incalzi camerele. Pretul unui panou depinde de marimea sa si de suprafata caruia ii este destinat. Unele panouri radiante au un design asemanator unui tablou, asa incat sa se incadreze cu usurinta in decorul casei. Nu ai nevoie de aprobari speciale, pot fi instalate foarte repede chiar si fara ajutorul unui specialist si au o durata de viata de circa 10-15 ani.

Care dintre aceste variante ti se pare cea mai avantajoasa?

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Sursa foto: PhotoMediaGroup/Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.