Ministerul Finantelor a vandut vineri obligatiuni de stat in valoare de 20 milioane lei scadente in 26 februarie 2020, printr-o licitatie suplimentara la cea de joi, in care a atras 265,2 milioane de lei (59 milioane euro), la un randament mediu anual de 2,05%, in crestere sensibila fata de ultima licitatie pentru aceeasi scadenta, din decembrie, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In urma sesiunii suplimentare pentru oferte necompetitive, valoarea totala a imprumutului a ajuns la 285,16 milioane lei.

Valoarea anuntata a licitatiei a fost de 500 milioane lei, la care s-a adaugat si suma de 75 milioane lei pentru sesiunea ofertelor necompetitive, insa Ministerul Finantelor a preferat sa ia cu imprumut o suma mult mai mica, din cauza dobanzilor mari cerute de banci.

La licitatia precedenta din cadrul aceleiasi emisiuni de titluri, din 8-9 decembrie 2016, randamentul mediu obtinut de banci a fost de 1,97% pe an pana la scadenta, iar randamentul maxim - de 1,99%.

Cele noua banci participante la licitatie au oferit joi 562,2 milioane lei, putin peste suma ceruta de stat, iar vineri oferta a fost chiar de 20 milioane lei.

Obligatiunile emise de catre stat au o rata a cuponului de 2,25%. Dobanzile la care se imprumuta statul roman sunt in urcare semnificativa in ultimele luni, dupa ce au atins un nivel minim istoric in prima parte a anului trecut.

La finalul anului trecut, Ministerul Finantelor a respins toate ofertele la mai multe licitatii, din cauza dobanzilor prea mari.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.