Noul an aduce schimbari pe piata muncii din tara noastra, iar principalii beneficiari sunt angajatii. Iata ce au de facut companiile pentru a tine pasul cu aceste noi trenduri.

In 2017, companiile din Romania vor pune pe primul loc salariatii si grija fata de ei, vor ajunge pe piata muncii tot mai multi reprezentanti ai generatiei Z si cei mai cautati specialisti vor fi in continuare IT-istii. In plus, angajatorii vor apela anul viitor si la cateva trucuri menite sa decongestioneze procesele si sa le automatizeze. Iata ce trenduri vor face legea anul viitor in ceea ce priveste piata muncii:

1. Externalizarea, o metoda de a degreva angajatii de anumite activitati si de a grabi procesele

Deja un trend bine cunoscut, externalizarea va cunoaste in 2017 o popularitate din ce in ce mai crescuta. Companiile vor prefera sa aiba contracte cu firme specializate in anumite servicii, pentru a nu face noi angajari, dar si pentru a-i degreva pe angajati de anumite activitati.

Aproape orice departament de suport poate fi externalizat. Este suficient sa arunci o privire pe acest site pentru a vedea de ce este mai avantajos pentru o firma sa faca acest pas in ceea ce priveste procesele care tin de HR, de pilda. Dupa cum vezi, o companie care externalizeaza salarizarea si administrarea resurselor umane se ocupa de toate activitatile unui departament intreg. Cheltuielile vor fi, insa, mai mici, iar procesele nu vor avea sincope.



2. Niciun angajat fara feedback

Un alt trend care va face legea in 2017 si pe care deja l-au observat unele companii este reprezentat de feedbackul pentru angajati, scriu cei de la Forbes, intr-un articol dedicat acestui subiect. Angajatii vor sa primeasca din partea managerilor cat mai multe pareri in legatura cu munca lor. Este un mod de a-si imbunatati abilitatile.

Mai mult decat atat, feedbackul nu ii ajuta doar pe angajati, ci si compania, deoarece de evolutia fiecarui salariat depinde si succesul companiei ca intreg. In plus, potrivit humanresourcestoday.com anul viitor vor fi mai importante ca niciodata relatiile dintre manageri si restul echipei. Angajatii isi doresc manageri care sa-i inspire si sa fie adevarati lideri, pentru a-i ajuta in evolutia lor personala.

3. Programul flexibil va deveni regula si lucratul de acasa tot mai popular

Citeste si:
Horoscop aprilie 2024: lumina ne călăuzește pașii către cele mai...
Horoscop aprilie 2024: lumina...

Inca de acum se observa ca acest trend va deveni in curand o regula. Programul fix si la fel pentru toti angajatii va deveni o trista amintire. Acest lucru nu poate fi decat o veste buna, deoarece in felul acesta angajatii isi vor face singuri programul zilnic.

Fiecare persoana are un ritm diferit, iar puterea de concentrare in functie de momentul zilei poate varia – in vreme ce unii salariati sunt foarte eficienti la primele ore ale diminetii, altii sunt mai productivi dupa-amiaza. Companiile au inceput sa constientizeze acest fapt si tocmai de aceea prefera sa le ofere salariatilor posibilitatea de a-si face propriul program.

Un alt lucru ce are potential sa devina norma anul viitor este lucratul de acasa. Unele companii vor face inclusiv un program in sensul acesta, cu a cincea zi din saptamana dedicata muncii acasa. Este deja o practica intalnita in multinationale, insa va deveni din ce in ce mai populara. In plus, cum aplicatiile permit comunicarea fara probleme la distanta, lucratul remote este cel putin la fel de eficient precum cel de la birou.

Citeste si:
Fifor: Premierul Ghilotina a anuntat reintroducerea taxei auto, pe...
Fifor: Premierul Ghilotina a...

Care dintre schimbarile pe care le aduce 2017 pe piata muncii ti se pare cea mai benefica?

Sursa foto: fotoinfot /Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.