Presedintele-ales american Donald Trump a declarat joi ca Statele Unite trebuie sa isi imbunatateasca relatia cu China, pe care a criticat-o pentru politicile sale economice si pentru ca nu reuseste sa tina sub control Coreea de Nord, relateaza Reuters.

„Una dintre cele mai importante relatii pe care trebuie sa le imbunatim (…) este relatia noastra cu China”, a spus Trump la un miting electoral din Iowa. Statele Unite si China sunt cele mai mari economii din lume.

Trump: “China nu este o economie de piata”

“Nu au jucat dupa reguli si stiu ca este timpul sa inceapa”, a adaugat el.Trump a continuat criticile la adresa Beijingului in cursul mitingului care a facut parte din turneul prin care isi exprima recunostinta fata de alegatorii din statele cruciale pentru victoria sa in alegerile prezidentiale, scrie News.ro.

“Avem furtul masiv de proprietate intelectuala, impunerea de taxe nedrepte pentru companiile noastre, faptul ca nu ajuta cu amenintarea nord-coreeana, asa cum ar trebui, precum si devalorizarea monedei lor si dumpingul produselor”, a spus Trump despre China. “In rest au fost extraordinari, nu?”, a adaugat el.

China nu este declarata in prezent tara care isi manipuleaza moneda nici de Departamentul american al Trezoreriei, nici de Fondul Monetar International. Organizatia Mondiala a Comertului estimeaza ca taxele impuse de China pe bunurile de import sunt, in general, mai mari decat cele americane.

Trump, alaturi de guvernatorul de Iowa Terry Branstad, pe care l-a ales pentru a fi ambasador in China.

Presedintele-ales a admis ca Branstad l-a rugat intotdeauna sa nu spuna nimic negativ despre China in statul sau.

“Am atat de multi prieteni acolo”, a spus Trump ca i-a explicat Branstad.

La randul sau, guvernatorul a declarat ca este prieten de 30 de ani cu presedintele chinez Xi Jinping. El a mers la Beijing de cel putin sase ori, iar Xi a mers in Iowa de doua ori.

Trump a repetat mesajul sau de campanie ca intentioneaza sa puna SUA si muncitorii americani pe primul plan, in fata intereselor globale.

Trump a criticat China in mod repetat pe parcursul campaniei electorale si si-a atras un protest diplomatic din partea Beijingului, saptamana trecuta, dupa ce a discutat telefonic cu presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, in conditiile in care China considera regiunea provincia sa.

Acesta a fost primul contact la nivel inalt cu Taiwanul de catre un presedinte sau presedinte-ales american dupa ce presedintele Jimmy Carter a adoptat politica “unei singure Chine” in 1979, prin care a recunoscut numai Guvernul de la Beijing.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.