Ministerul Finantelor a vandut marti obligatiuni de stat in valoare de 45 milioane lei scadente la 19 decembrie 2022, printr-o licitatie suplimentara la cea organizata luni, cand a luat cu imprumut 300 milioane lei (66,6 milioane euro), la un randament mediu anual de 3,15%, in crestere semnificativa fata de licitatia precedenta pentru aceeasi scadenta, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In urma sesiunii suplimentare, valoarea totala a imprumutului a ajuns la 345 milioane lei.

Marti, bancile au oferit, la sesiunea suplimentara, o finantare de 67,5 milioane lei, dupa ce luni au oferit 535 milioane lei. Valoarea anuntata a licitatiei a fost de 300 milioane lei.

Obligatiunile emise de catre stat au o rata a cuponului de 3,5%. In urma licitatiei, randamentul maxim oferit de catre stat a fost de 3,17%, iar cel mediu - de 3,15% pe an, potrivit datelor BNR.

In 3 si 4 noiembrie, la precedenta licitatie de titluri din aceeasi serie, cu scandenta in 19 decembrie 2022, Ministerul Finantelor a luat de la banci 460 milioane de lei, la un randamant mediu de 2,76% pe an.

Analistii se asteptau la o licitatie dificila, ca urmare a contextului extern nefavorabil, dupa esecul referendumului din Italia.
In decembrie, Ministerul Finantelor intentioneaza sa imprumute de la banci 3,6 miliarde lei prin licitatiile obisnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adauga 270 milioane lei prin licitatii suplimentare.

Pentru acest an, programul de imprumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.