Cand iti cauti un job, esti tentat sa accepti prima oportunitate care iti iese in cale, fara sa pui in balanta toate aspectele pe care le implica acest lucru.

Insa, cand procedezi astfel, risti sa iti scape alte oferte mult mai bune, spune Michael Kerr, speaker in managementul carierei: „Multi candidati nu stau pe ganduri inainte sa accepte un job, iar asta se intampla pentru ca le este teama ca nu vor mai avea o asemenea ocazie”.

Un alt motiv pentru care multi candidati, in special tineri, nu refuza primul job care li se ofera este pentru ca stiu cat efort au investit in CV si cat a durat sa treaca prin tot procesul de intervievare. Inainte sa iei o asemenea decizie, iata cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui si al caror raspuns ar trebui sa te multumeasca pe deplin:

Nemultumirile mele legate de compania in care lucrez acum sunt mai vechi sau au aparut de curand?

Daca multi tineri din generatia Millennials au obiceiul sa isi schimbe jobul o data la 2-3 ani, Lou Adler, un specialist in recrutare, sustine ca tocmai aceasta practica duce la o stagnare in cariera. „Prea multe persoane isi paresesc jobul din cauza unor probleme abia aparute si cauta sa obtina un confort in alta parte. Aceasta mentalitate de a trece prin mai multe locuri de munca duce la un cerc vicios in care angajatul nu mai da randament la fel de bun si el insusi este nesatisfacut de performantele sale. Chiar si oamenii orientati catre construirea unei cariere de succes pot pica in aceasta capcana si se pot lasa atrasi de promisiuni pe termen scurt, un salariu bun si un job care suna bine doar cu numele”, spune Adler.

Atunci cand compania pentru care lucrezi traverseaza o perioada mai dificila, este bine sa astepti un timp inainte sa iti dai demisia. Ia in considerare pozitia ta in companie si faptul ca oamenii cu care lucrezi stiu deja ca esti o persoana capabila. Odata ce incepi un nou job, va trebui sa recladesti aceasta incredere si sa demonstrezi de la capat ca esti un angajat competent.

Cultura organizationala a companiei este una care ma va face fericit?

Angajatorii „vand” compensatiile financiare si beneficiile unui job atunci cand gasesc un candidat de care sunt interesati si lasa pe plan secund celelalte aspecte care definesc un loc de munca, dar care au un impact major asupra satisfactiei profesionale.

O companie care promoveaza valori asemanatoare cu cele pe care le ai si tu va fi un mediu ideal de lucru si te va ajuta sa te dezvolti mai rapid. Cu toate acestea, unele aspecte ale noului loc de munca le vei afla abia dupa ce vei incepe munca acolo. De aceea, este important sa te informezi despre cum arata o zi de munca in companie. Mai nou, au aparut site-uri in care angajatii sau fostii angajati pot acorda un rating companiilor, in functie de salariu, de mediul de lucru, dar si de competenta oamenilor cu care au lucrat, astfel incat sa iti poti face o parere de ansamblu.

Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

Unde se afla sediul companiei si cat de usor pot ajunge acolo?

Numeroase studii au aratat ca timpul petrecut in drum spre serviciu are un impact major asupra fericirii angajatilor, atat de mult incat este nevoie ca un angajator sa ofere salarii mai mari doar pentru a compensa un drum lung. Unele companii de top au sedii aflate in apropierea metroului si a liniilor de transport in comun, pentru a le face viata mai usoara angajatilor. Este cazul tuturor firmelor din parcurile de birouri Novo Park, dezvoltate de Genesis Development, al carei presedinte este omul de afaceri Liviu Tudor. De la firme de IT pana la giganti in domeniul retailului, aceste companii au ales sa isi stabileasca sediul in cladiri moderne de birouri, pentru ca au inteles cat de important este acest lucru pentru angajati.

Cum te ajuta noul job sa iti atingi obiectivele in cariera?

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

De fiecare data cand iti schimbi locul de munca trebuie sa privesti acest pas ca pe o noua caramida care iti va consolida cariera. Prin urmare, trebuie sa intrebi angajatorul despre posbilitatile de avansare, dar si cele de dezvoltare personala si profesionala. Unele multinationale au programe extinse de wellness sau organizeaza traininguri, pentru a-si mentine angajatii motivati, pentru a-i scoate din rutina si a-i ajuta sa invete lucruri noi.

Va rezolva acest job problemele pe care le aveam la fostul loc de munca?

Cand esti nefericit la locul de munca, poate fi tentant sa pleci in alta parte imediat cum ti s-a oferit aceasta sansa. Insa inainte de a face asta, trebuie sa stii clar care sunt motivele pentru care nu esti multumit si sa te asiguri ca noul job va pune capat acestor probleme. De exemplu, daca nu iti convine programul si vrei un orar mai lejer, intreaba inca de la interviu care sunt orele de incepere si de terminare a programului.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Cand vei avea raspunsurile la aceste intrebari si vei fi pe deplin multumit cu alegerea ta, acela este momentul oportun pentru a accepta un nou job. In caz contrar, inarmeaza-te cu rabdare si continua sa aplici pentru noi posturi si sa mergi la interviuri; aceasta experienta nu iti va prinde rau si te va ajuta sa obtii, in cele din urma, jobul la care ai visat dintotdeauna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.