Asociatiile de pacienti din Romania cer retragerea urgenta a noii metodologii de calcul a pretului la medicamente, care le pune in pericol viata.

Cele mai importante patru aliante de organizatii de pacienti din Romania, prin vocea reprezentantilor lor, au participat la dezbaterea publica organizata de Ministerul Sanatatii cu privire la noua metodologie de calcul a preturilor medicamentelor. Timp alocat: 3 minute, pentru a discuta de chestiuni de viata si de moarte. E drept, pentru moment, doar pentru unii dintre noi. In niciun caz pentru reprezentantii Ministerului Sanatatii, care si-au aratat pe tot parcursul dezbaterii lipsa totala de respect pentru cei prezenti in sala, in calitatea lor de cetateni (si nu doar de pacienti), pe care ei ar trebui sa ii deserveasca, in calitatea lor de inalti functionari publici, se precizeaza in comunicatul remis 9AM.ro.

Realitatea celor 3 minute alocate pentru a ne apara dreptul la viata, prin acces la tratament, ne-a pus fata in fata cu un minister care e in fapt o agentie de PR, si care, prin refuzul de a asculta pe oricine indrazneste sa il contrazica, atenteaza intr-o maniera fara precedent la sanatatea romanilor. Ministerul Sanatatii, ca orice agentie de PR, are si un slogan: ieftinim medicamente, care oricum nu exista pe piata romaneasca, ieftinim pentru ca dam zile din viata pacientilor romani, si nu din viata noastra.

De ce NU sustinem aceasta metodologie de calcul al preturilor?

  • Pentru ca incalca dreptul la ocrotirea sanatatii, care este garantat prin Constitutie, prin restrictionarea accesului la tratament,
  • Pentru ca se decide viata pacientilor, fara ca acestia sa fi fost intrebati care sunt nevoile lor,
  • Pentru ca drepturile si libertatile noastre de cetateni continua sa fie vorbe goale, fara un fond real,
  • Pentru ca sanatatea romanilor a ajuns sa fie un subiect de PR, discutat la televizor si in social media, dar niciodata cu asumare, fata in fata.
Speranta de viata in Romania este de 59 de ani. Daca nu esti pacient cu o boala cronica, cand poate fi oricat, in functie de loteria la care se joaca viata ta, la momentul respectiv. Pentru ca dincolo de pretul medicamentelor si a unor cifre sterile, aici vorbim de vieti de oameni, de calitatea acestor vieti, de milioane de secunde de teroare, alaturi de cei dragi, cand ajungi in farmacie sau in spital si ti se spune ca tratamentul de care depinde viata ta nu exista.
Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

La final de dezbatere am constatat, insa, ca agentia de PR are un scenariu din care nu poate sa iasa, care da bine pe canalele de comunicare, dar care ignora disperarea unor oameni pentru care 3 minute nu ajung pentru a pleda pentru viata lor.

Pentru pacientii din Romania chestiunea metodologiei de preturi tine de viata si de moarte, si nu doar de PR, astfel incat solicitam retragerea acestei propuneri de metodologii de calcul a preturilor si discutarea celor mai bune solutii cu pacientii, care sunt categoria cea mai afectata de modalitatea de calcul al preturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.