O analiza a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE) arata ca romanii muncesc mai mult decat germanii, avand o productivitate de peste sapte ori mai mica decat a lor. Datele acestei analize scot in evidenta faptul ca in tara noastra se lucreaza mult, cu o eficienta scazuta si cu rezultate slabe.

Rezolvarea problemelor legate de eficienta incepe de la manageri si se continua cu etica muncii pe care o are fiecare dintre angajati. Este foarte important ca managerii sa fie mereu preocupati de usurarea muncii pentru ca asta inseamna ca fiecare dintre salariati se va concentra mai bine pe indatoriri.

Iata care sunt lucrurile cheie de care un managar ar trebui sa tina cont pentru a creste productivitatea angajatilor si, prin urmarea, profitabilitatea afacerii:

Echipamentele cu care lucreaza angajatii

Investitiile in aparatura noua sunt extrem de importante pentru o afacere care isi doreste rezultate bune. Un angajat care depinde de calculator nu poate fi performant atata vreme cat instrumentul de lucru este unul depasit. Reinnoirea periodica a echipamentelor este esentiala pentru a obtine rezultatele dorite, iar investitiile ar trebui facute analizand atent nevoile fiecarui angajat.

Un programator, de pilda, are nevoie de un computer de ultima generatie, cu astfel de tastaturi, care vor face toate operatiunile mai rapide. Orice angajat din departamentele tehnice va putea sa aiba rezultate mai bune daca are si obiectele care se il ajute in acest sens.

Din pacate, multe dintre firme prefera sa faca economii tocmai atunci cand vine vorba despre innoirea acestor instrumente de lucru, fara sa realizeze ca, in realitate, economiile pe care le fac se traduc printr-o eficienta redusa si, in final, un profit mai mic.



Programul flexibil

Graham Allcott, fondatorul Think Productive si autorul best-seller-ului „Cum sa fii un ninja al productivitatii“ sustine ca programul clasic de tip 9.00 – 17.00 afecteaza eficienta. El este de parere ca un program de lucru atat de lung le da angajatilor senzatia ca este suficient timp pentru a rezolva treburile, asa ca acestia isi impun un ritm mult mai lent. Un program flexibil, pe care sa si-l faca angajatul duce la o productivitate crescuta si la un grad ridicat de multumire pentru salariat.

Citeste si:
5 lucruri pe care să le faci până la finalul anului
5 lucruri pe care să le faci...

Potrivit lui Allcott, munca pe care o fac angajatii timp de 2-3 ore, perioada in care puterea de concentrare este la cele mai inalte cote, definesc, de fapt productivitatea si eficienta. De altfel, si suedezii au ajuns la concluzia ca un program lung nu inseamna neaparat si eficienta crescuta, asa ca de la inceputul anului au impus programul de lucru de 6 ore.

Reducerea numarului de sedinte

Intalnirile lungi si cu multi participanti reprezinta o cale sigura de a distruge productivitatea salariatilor. Managerii ar trebui sa reduca numarul si durata intalnirilor. Mai mult decat atat, la aceste sedinte nu trebuie sa participe prea multe persoane, ci doar cele direct implicate. Cu cat mai multe persoane se aduna in jurul mesei pentru a gasi solutii la o problema, cu atat mai mult va dura intalnirea.



Transparenta

Angajatii isi doresc sa stie ce se intampla in companie, asa ca managerii ar trebui sa se straduiasca sa le explice care este situatia firmei si care sunt obiectivele ei. Cu cat sunt mai bine informati, cu atat sunt mai implicati in activitate si, deci, mai productivi.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

Transparenta este un factor esential si cand vine vorba despre atmosfera generala dintr-o companie. Lipsa ei ii face pe salariati sa aiba impresia ca locul lor de munca este nesigur, iar aceste griji il vor face sa aiba o productivitate mai scazuta sau sa isi piarda interesul si sa fie in cautarea unui alt loc de munca.

Tu care crezi ca sunt factorii de care depinde productivitatea la serviciu? Ce ar putea sa faca managerii pentru ca eficienta fiecarui angajat sa creasca?


Sursa foto: Shutterstock


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.