Sa-ti redactezi un CV care sa atraga atentia unui angajator si sa-ti asigure o programare la interviu poate fi o sarcina mult mai dificila decat anticipai. Iar cand ai deja cativa ani de experienta in spate, ce si cum alegi sa incluzi in CV-ul tau presupune o munca de selectie, organizare si formulare astfel incat calitatile si parcursul tau profesional sa sara in ochi cu usurinta. Spunem cu usurinta pentru ca, potrivit BusinessInsider.com, un angajator petrece, in medie, doar sase secunde pentru a se uita pe un CV, inainte de a decide daca un candidat are potential.

„Poti avea toata experienta din lume, daca CV-ul tau nu iese cu nimic in evidenta, daca nu prezinti acele informatii intr-o maniera bine organizata sau daca nu spui o poveste, nimeni nu-ti va acorda atentia pe care ti-o doresti”, spune Amanda Augustine, expert in consiliere profesionala, care are si cateva sfaturi pe care le poti aplica atunci cand iti cauti un nou job.

1. Nu incerca sa pui totul pe o singura pagina

Dupa ani de cariera in spate, sigur ai multe proiecte despre care vrei ca angajatorul sa stie sau de care esti mandru. Nu toate sunt insa relevante pentru postul pe care ti-l doresti. De aceea, trebuie sa incluzi doar acele responsabilitati sau calitati-cheie care te recomanda pentru pozitia pe care ti-o doresti in companie. Pe de alta parte, e important ca CV-ul tau sa nu arate incarcat si sa fie usor de parcurs. Cand ajungi la mid-level, nu e o greseala sa aloci doua pagini CV-ului tau, cat timp te concentrezi pe cele mai recente succese profesionale, care arata de ce esti persoana potrivita pentru job.

2. Mareste-ti sansele de a fi luat in calcul

O aplicatie in care ai trimis doar un CV pe un site de recrutare unde mai aplica alte sute sau chiar mii de candidati pentru aceeasi pozitie pe care ti-o doresti si tu se poate pierde usor printre celelalte. Multi angajatori sustin ca sunt mult mai receptivi cand candidatii aplica direct pe site-ul companiei sau le trimit CV-ul direct la sediu. Formatul digital are avantajele lui, insa un CV inmanat cui trebuie este mult mai personal si arata ca te intereseaza cu adevarat postul respectiv. De aceea, ar fi bine sa iti printezi mai multe CV-uri pe care sa le ai pregatite. Alege o imprimanta buna, la care sa-ti poti printa CV-ul la o calitate excelenta, pe o hartie foarte buna si vei vedea ca telefonul cu invitatia la interviu va suna cat de curand.

3. Concentreaza-te pe aportul tau la succesul companiei

Un angajator vrea sa stie ce plus valoare aduci tu afacerii sale si cum va beneficia de pe urma cooptarii tale in echipa. Daca doar iti enumeri responsabilitatile pe care le-ai avut la joburile anterioare, asta nu spune foarte multe despre ce esti capabil sa faci. Ideal este sa formulezi sarcinile de serviciu astfel incat sa arati cum ai reusit sa imbunatatesti performanta sau cum ai reusit sa depasesti o situatie dificila. Realizarile sunt cel mai bine sustinute de cifre, asa ca nu te feri sa le incluzi pentru a-ti ilustra experienta. Daca, de exemplu, vanzarile companiei in care ai lucrat au crescut cu 5% de cand te-ai alaturat tu echipei, poti include asta in CV-ul tau, cat timp explici si ce contributie ai avut tu la acest succes.

Citeste si:
Astrologia ta personală: Descoperă căile cosmice către succes și...
Astrologia ta personală:...

4. Prioritizeaza experienta in fata educatiei

O greseala pe care o fac multi candidati este ca, si dupa ani de zile de experienta in campul muncii, inca mai trec parcursul lor educational la inceputul CV-ului. Pe masura ce avansezi profesional, acesta ar trebui sa se regaseasca undeva spre final, intrucat relevanta sa scade cand nu mai esti la nivelul de junior. Acelasi lucru este valabil si pentru voluntariat sau practica din timpul facultatii, pe care le poti exclude din CV. Hobby-urile si pasiunile tale ii dau o idee angajatorului despre ce fel de persoana esti in afara serviciului, dar nu sunt informatii cruciale in procesul de recrutare.

5. Organizeaza-ti experienta in cronologie inversa

Joburile pe care le-ai avut pana acum ar trebui organizate invers cronologic, incepand cu cel mai recent, pentru a arata evolutia profesionala si diversificarea responsabilitatilor. Asta ii va da o idee angajatorului despre cat de repede te adaptezi unui nou mediu de lucru, cat timp iti ia sa inveti, sa pui in aplicare si sa devii expert in domeniu. O ascensiune profesionala rapida, cand este sustinuta de abilitatile si competentele tale, este cel mai bun semn pentru angajator ca vei fi o alegere inspirata pentru compania sa.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Nu uita ca inainte sa-ti trimiti CV-ul sa redactezi si scrisori de intentie personalizate, pentru fiecare job in parte. Acestea nu ar trebui sa fie un rezumat al CV-ului, ci sa-l sustina si sa-l completeze. Orice CV trebuie verificat la sange inainte de a fi expediat, pentru ca greselile de ortografie, punctuatie sau, mai rau, cele gramaticale vor face o impresie proasta inca de la prima citire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.