La finalul anului 2015, Romania a fost lider in Uniunea Europeana intr-un domeniu care si-a revenit miraculos dupa criza financiara care a debutat in 2008.

Domeniul vedeta este cel al constructiilor. Dintre statele UE, Romania a inregistrat cea mai mare crestere in acest domeniu (5,8%) in decembrie 2015 fata de luna noiembrie a anului trecut, conform biroului oficial de statistica al UE, Eurostat.

O comparatie a anului 2015 fata de anul 2014 arata, insa, ca cea mai mare crestere inregistrata in domeniul constructiilor a fost resimtita in Slovacia (24,9%), urmata de Suedia (15,2%) si de Romania (13,9%), conform romaniajournal.ro.

Ce se va intampla mai departe

In termeni reali, industria constructiilor poate fi caracterizata printr-o crestere limitata in perioada 2011-2015, din cauza investitiilor slabe in proiectele de constructii. In plus, acuzatiile de coruptie asupra unui mare numar de politicieni din tara noastra au afectat increderea investitorilor straini, noteaza prnewswire.com.

Industria si-a revenit in 2013, in special datorita masurilor anti-coruptie si a recastigarii increderii in mediul de afaceri romanesc din partea investitorilor straini.

Domeniul constructiilor va continua sa creasca in urmatorii ani, in perioada 2016-2020.

Spre exemplu, acest domeniu a inregistrat o crestere cu 12,8% in aprilie 2016 fata de luna aprilie a anului trecut. Cifra medie din 2001 pana in 2016 este de 5,62%, a atins un nivel record de 52,7% in mai 2008 (inainte de izbucnirea crizei financiare) si o prabusire fara precedent de -27,1% in februarie 2010, conform tradingeconomics.com.

Piata imobiliara se afla si ea in plin avant

Conform Fondului Monetar International (FMI), economia Romaniei va creste cu 3,9% in 2016, iar tara noastra va inregistra cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana.

„Romania este una dintre tarile din Europa Centrala si de Est cu cea mai mare crestere a volumului de investitii si unde se inregistreaza o schimbare a modului in care investitorii privesc aceasta piata”, a declarat Damian Harrington, reprezentant al filialei est europene a companiei americane Colliers International, citat de globalpropertyguide.com.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Piata imobiliara din Romania s-a aflat, in 2015, intr-o crestere accelerata, cu rate scazute ale dobanzilor si cu o imbunatatire semnificativa a conditiilor economice. Preturile locuintelor au crescut puternic, iar cererea s-a aflat, la randul ei, in plina expansiune. Totodata, din ce in ce mai multe cartiere rezidentiale isi fac aparitia in marile orase.

Companiile care vand materiale de constructii sunt foarte profitabile

Avantul sectoarelor amintite mai sus este resimtit si la nivelul companiilor care vand materiale de constructii. Un exemplu elocvent este Arabesque, unul dintre cei mai mari retaileri specializati in comercializarea si distribuirea de materiale de constructii din Romania, care a deschis recent la Pitesti cel mai mare magazin orientat catre clientii persoane fizice. Odata cu inaugurarea noului magazin, Arabesque a creat peste 100 de noi locuri de munca, iar pentru deschiderea noului spatiu comercial, retailerul a investit aproximativ 10 milioane de euro.

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

Arabesque a fost fondata in 1994, la Galati, si si-a extins afacerile si peste hotare, in Ucraina, Bulgaria si Republica Moldova. In prezent, Arabesque este cel mai mare distribuitor de materiale de constructii si finisaje din Romania, desi opereaza si pe plan international.

Sursa foto: shutterstock.com/Syda Productions/Dmitry Kalinovsky/goodluz


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.